Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Et af de breve, Cohen sendte til Marianne Ihlen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Nå, Marianne, det er nået dertil, hvor vi er blevet så gamle, at vores kroppe falder fra hinanden«: Leonard Cohens kærlighedsbreve til norsk muse sælges på auktion

En række breve til Cohens norske kæreste, Marianne Ihlen, bliver nu sat til salg.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun er Marianne i ’So Long Marianne’, og det var hende, der så en fugl pikke i en elledning og fik ideen til at skrive en sang om det.

Det blev til ’Like a Bird on a Wire’.

Kigger man på bagsiden af Cohen andet album, ’Songs from a Room’, er det Marianne Ihlen, man ser på billedet.

Marianne Ihlen ved Cohens skrivemaskine. Fra bagsiden af albummet ’Songs from a Room’.

Ihlen mødte Cohen på den græske ø Hydra i 1960, og de følgende syv år havde de et forhold.

Det er 50 breve fra disse år, som nu kommer til salg hos auktionshuset Christie’s. De fleste af dem har aldrig været offentligt tilgængelige før.

Brevene, som er sendt fra Grækenland, Canada, Cuba, USA og Israel, er et kig ind i Cohens tidlige karriere og den særlige betydning, Marianne Ihlen havde på den.

Da de to mødte hinanden på Hydra, var Cohen en digter uden succes, og Ihlen nyskilt fra den norske poet Axel Jensen, som hun boede på øen med. Det var Ihlen, der opildnede Cohen til at synge sine digte, og man kan se i brevene, at hun hele tiden er med i hans tanker.

»Det er svært at skrive til dig. Bølgerne er for højlydte. Stranden er for overplastret, og du fylder mit hjerte for meget, til at jeg kan få noget ned«, skriver han i et brev fra september 1960 fra Tel Aviv.

Leonard Cohen og Marianne Ihlen på et udateret billede.

Slægtskab til det sidste

I et brev fra Montreal er der måske en forklaring på verselinjen »You held on to me like I was a crucifix/ As we went kneeling through the dark«, skriver The Guardian.

I hvert fald mindes sangeren i brevet en slentretur i Paris, han havde med Ihlen, hvor hun lukkede øjnene og lod Cohen føre hende i blinde.

Leonard Cohen forlod Marianne Ihlen, men bevarede en forbindelse.

Kort før hendes død, skrev han til hende. Det var i juli 2016.

»Nå, Marianne, det er nået dertil, hvor vi er blevet så gamle, at vores kroppe falder fra hinanden, og jeg tror, at jeg kommer efter dig snart. Vid, at jeg er så tæt bag dig, at hvis du strækker din hånd ud, så tror jeg, du kan nå min«, skrev han blandt andet.

Fire måneder senere døde Cohen selv.

Brevene kommer på onlineaktion hos Christie’s i New York fra 5. til 13. juni. Du kan allerede nu kigge i dem her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden