0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Maleriet ’Devolved Parliament’ af den stadig ukendte kunstner Banksy, blev solgt for et rekord højt beløb.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vild rekord: Banksy-maleri solgt for over 80 millioner kroner

Banksy har med salget af kunstværket ’Devolved Parliament’ slået sin tidligere rekord med mange millioner.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Så må der være råd til gode julegaver.

Banksys kunstværk ’Devolved Parliament’ er solgt for godt 83 millioner kroner, en rekordhøj pris, selv for den verdenskendte kunstner, skriver The Guardian.

På værket ser man det britiske parlament fyldt med chimpanser, der i stedet for parlementsmedlemmer sidder ved pladserne. Det blev solgt på en auktion på Sotheby’s auktionshus i London torsdag.

Det fem meter brede maleri af Banksy, hvis identitet stadig er ukendt, var først vurderet af auktionshuset til at blive solgt for 1,5-2 millioner pund, omkring 12-17 millioner danske kroner.

Estimatet skulle efter en 13 minutter lang auktion vise sig at være langt fra den pris, som maleriet blev solgt for.

Auktionen fandt sted i samme rum, hvor Banksy sidste år skabte store overskrifter.

Midt under en aktion sidste år blev kunstværket ’Girl With Balloon’ til en bunke papirstrimler, da en makuleringsmaskine gemt bag rammen på værket pludselig rev kunstværket op i lange strimler, efter hammerslaget havde lydt.

Maskinen fik revet omkring halvdelen af det i stykker, inden den gik i stå. Kunstværket blev solgt for omkring 9 millioner kroner.

Kort efter salget af kunstværket ’Devolved Parliament’ var Banksy på Instagram og skrev:

»Rekordhøj pris for Banksy-maleri solgt på auktion til aften. En skam, jeg ikke ejede det selv«.

Værket har tidligere i år været udlånt af Banksy til et display på Bristol Museum til udstillingen ’Banksy vs Bristol’, som markerede udstillingens 10-års jubilæum samt den britiske beslutning om af forlade EU. Banksy skrev på Instagram:

»Jeg har lavet det for 10 år siden. Bristol Museum har lige bragt det tilbage på display for at markere Brexit. Grin nu, men en dag er der ingen, som vil sidde på magten«.

Han har tidligere kommenteret Brexit med et vægmaleri på en bygning i byen Dover, som forestillede en arbejder, der hamrer en stjerne i stykker på det britiske flag. Kunstværket er senere blevet overmalet med hvid maling. Til det udtalte Banksy:

»Lige meget. Et hvidt flag er vel lige så sigende«.

Salget af ’Devolved Parliament’ har suverænt slået den tidligere rekord for et Banksy-maleri på 1,4 millioner pund, svarende til ca. 12 millioner danske kroner. Det var kunstværket ’Keep It Spotless’, som blev solgt på auktion i New York i 2008.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?