0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Eleverne på Den Danske Filmskole begravede i februar skolen ved en happening i protest mod skolens rektor Vinca Wiedemann og de ændringer af uddannelsen, hun vil gennemføre..

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Respekteret dokumentarleder bortvist fra Filmskolen

Manden, der ifølge mange dokumentarister står bag opblomstringen af dansk dokumentarfilm, er blevet hjemsendt. »En alvorlig situation«, siger skolens rektor.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den mangeårige leder af dokumentaruddannelsen på Filmskolen, Arne Bro, er blevet hjemsendt med øjeblikkelig virkning, skriver filmmagasinet Ekko.

»Det er en alvorlig situation for alle, når den slags sker. Jeg kan ikke i øvrigt kommentere på det, da det er en personalesag. Mit fokus lige nu er at sikre at de faglige opgaver og uddannelsesaktiviteter, vi har, bliver varetaget bedst muligt«, siger Filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, til Politiken.

Det er en alvorlig situation for alle, når den slags sker. Jeg kan ikke i øvrigt kommentere på det, da det er en personalesag

Hun ønsker ikke at siger noget om baggrunden for beslutningen eller kommentere sagen yderligere.

Ifølge Ekkos oplysninger har Arne Bro fået frataget nøgler og mobiltelefon, er blevet ført ud af skolen og pålagt tavshedspligt.

Skolens elever fik torsdag eftermiddag en orientering fra rektor om hjemsendelsen.

Strid om fremtiden

Arne Bro har været modstander af den reformering af filmuddannelsen og Filmskolen, som rektor Vinca Wiedemann ønsker at gennemføre.

Vinca Wiedemann vil blandt andet sammenlægge instruktør-uddannelserne på Filmskolen for at få en mere akademisk uddannelse, der passer ind i det øvrige uddannelsessystem.

Det er af mange blevet opfattet som en skjult opgør med netop Arne Bro og hans linje på dokumentaruddannelsen.

Flere i det danske dokumentarmiljø mener, at den opblomstring og internationale succes, som dansk dokumentarfilm har fået, i høj grad hænger sammen med Arne Bros linje og arbejde på Filmskolen.

De mener, at den uddannelse nu bliver smadret med Vinca Widemanns ambitioner om en mere akademisk filmuddannelse.

Om hjemsendelsen har nogen relation til debatten om Filmskolens fremtid er uklart. Vinca Wiedemann ønsker som sagt ikke at udtale om baggrunden for hjemsendelsen, fordi det er en personalesag.

Vrede på Facebook

Men Arne Bros bortvisning har fået dele af det danske filmmiljø til at reagere skarpt på Facebook.

»En bortvisning af Arne er i direkte modstrid med, hvad der er godt for dansk film og uddannelsen af fremtidens talenter«, skriver den prisbelønnede dokumentarfilm-instruktør Eva Mulvad eksempelvis.

Rumle Hammerich, der blandt andet har været instruktør på ’Broen’ og ’Borgen’ skriver om Arne Bro:

»En mand, der har skabt et paradigmeskifte i dansk dokumentarfilm. Et menneske, der har uddannet en generation af frygtløse, nysgerrige og personlige kunsthåndværere«.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Arne Bro.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden