Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Eleverne på Den Danske Filmskole begravede i februar skolen ved en happening i protest mod skolens rektor Vinca Wiedemann og de ændringer af uddannelsen, hun vil gennemføre..

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Respekteret dokumentarleder bortvist fra Filmskolen

Manden, der ifølge mange dokumentarister står bag opblomstringen af dansk dokumentarfilm, er blevet hjemsendt. »En alvorlig situation«, siger skolens rektor.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den mangeårige leder af dokumentaruddannelsen på Filmskolen, Arne Bro, er blevet hjemsendt med øjeblikkelig virkning, skriver filmmagasinet Ekko.

»Det er en alvorlig situation for alle, når den slags sker. Jeg kan ikke i øvrigt kommentere på det, da det er en personalesag. Mit fokus lige nu er at sikre at de faglige opgaver og uddannelsesaktiviteter, vi har, bliver varetaget bedst muligt«, siger Filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, til Politiken.

Det er en alvorlig situation for alle, når den slags sker. Jeg kan ikke i øvrigt kommentere på det, da det er en personalesag

Hun ønsker ikke at siger noget om baggrunden for beslutningen eller kommentere sagen yderligere.

Ifølge Ekkos oplysninger har Arne Bro fået frataget nøgler og mobiltelefon, er blevet ført ud af skolen og pålagt tavshedspligt.

Skolens elever fik torsdag eftermiddag en orientering fra rektor om hjemsendelsen.

Strid om fremtiden

Arne Bro har været modstander af den reformering af filmuddannelsen og Filmskolen, som rektor Vinca Wiedemann ønsker at gennemføre.

Vinca Wiedemann vil blandt andet sammenlægge instruktør-uddannelserne på Filmskolen for at få en mere akademisk uddannelse, der passer ind i det øvrige uddannelsessystem.

Det er af mange blevet opfattet som en skjult opgør med netop Arne Bro og hans linje på dokumentaruddannelsen.

Flere i det danske dokumentarmiljø mener, at den opblomstring og internationale succes, som dansk dokumentarfilm har fået, i høj grad hænger sammen med Arne Bros linje og arbejde på Filmskolen.

De mener, at den uddannelse nu bliver smadret med Vinca Widemanns ambitioner om en mere akademisk filmuddannelse.

Om hjemsendelsen har nogen relation til debatten om Filmskolens fremtid er uklart. Vinca Wiedemann ønsker som sagt ikke at udtale om baggrunden for hjemsendelsen, fordi det er en personalesag.

Vrede på Facebook

Men Arne Bros bortvisning har fået dele af det danske filmmiljø til at reagere skarpt på Facebook.

»En bortvisning af Arne er i direkte modstrid med, hvad der er godt for dansk film og uddannelsen af fremtidens talenter«, skriver den prisbelønnede dokumentarfilm-instruktør Eva Mulvad eksempelvis.

Rumle Hammerich, der blandt andet har været instruktør på ’Broen’ og ’Borgen’ skriver om Arne Bro:

»En mand, der har skabt et paradigmeskifte i dansk dokumentarfilm. Et menneske, der har uddannet en generation af frygtløse, nysgerrige og personlige kunsthåndværere«.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Arne Bro.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden