0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

København dropper gratis filmtjeneste til borgerne

Københavns Biblioteker lukker for adgangen til streamingtjenesten Filmstriben 1. marts som følge af en politisk beslutning. Betalingsudgaven af tjenesten, Sofarækken, lukker desuden helt fra i dag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Maud Lervik
Foto: Maud Lervik
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnerne kommer ikke længere til at kunne se gratis film på bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben.

Københavns Biblioteker har nemlig opsagt samarbejdet med Filmstriben per 1. marts 2020. Borgerne hidtil har kunnet se tre gratis film om måneden på tjenesten, hvor der er et bredt udvalg af alt fra prisbelønnede klassikere til smalle dokumentarfilm og tv-serier.

Opsigelsen af Filmstriben sker for at »omprioritere budgetmidler og fokusere mere på e-bøger og børnematerialer«, skriver bibliotekerne i en pressemeddelelse. Det er blevet besluttet af de politikere, der sidder i kultur- og fritidsudvalget i Københavns Kommune.

Til gengæld får københavnerne lov til at låne lidt flere lydbøger. Fremover kan man låne fem i stedet for de tre lån om måneden, som københavnerne hidtil har haft ret til på bibliotekets lydbogstjeneste, eReolen.

Nyheden har allerede affødt reaktioner på de sociale medier, hvor blandt andet dokumentarfilminstruktør Sebastian Cordes kalder lukningen for en skandale. Han mener, at det både vil begrænse udbredelsen af film i hovedstadsområdet og fjerne en vigtigt indtægt fra folk, der arbejder med film.

»Forstår ikke, man kan skære ned på biblioteker i en socialdemokratisk kommune, hvor Alternativet er kulturborgmester«, skriver han.

Medlem af Europa-Parlamentet for Konservative Pernille Weiss kalder beslutningen kulturskadelig.

Skuespiller og tidligere formand for Dansk Skuespillerforbund Katja Holm skriver på Twitter, at det er en »fejlprioritering af rang«.

Politiken arbejder på at få en kommentar fra Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde fra Alternativet.

Streamingtjenesten Sofarækken lukker helt

Man har før kunnet købe sig fri adgang til næsten alt indhold på Filmstriben hjemmefra via den betalingstjeneste, der hedder Sofarækken, men den har mulighed er der ikke længere.

Sofarækken, som betalingstjenesten hedder, lukket nemlig fredag, oplyser Peter Danelund, produktchef hos Dansk BiblioteksCenter, der driver de danske bibliotekers it-infrastruktur:

»Vi har lukket Sofarækken, fordi den ikke blev anvendt særlig meget, kun omkring ti visninger om dagen, og fordi det grundlæggende ikke er DBC’s opgave at drive en betalingstjeneste«, siger han.

Andre gratis filmtilbud

Københavnerne vil fortsat kunne se et udvalg af kort- og dokumentarfilm samt børnefilm på Filmstriben, når de er fysisk til stede på et af hovedstadens biblioteker.

Og ligesom resten af landets borgere har københavnerne også adgang til Filmcentralen, hvor man kan se dokumentar- og kortfilm gratis. Der er både aktuelle film og nydigitaliserede klassikere.

På siden Danmark på film kan man desuden se dokumentariske filmoptagelser fra perioden 1905-65. Filmene er historisk og originalt materiale, der er blevet digitaliseret, og som skildrer hverdagsliv og særlige begivenheder i hele Danmark.

Artiklen er efterfølgende blevet opdateret, så det fremgår, at Sofarækken er lukket.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere