Her tror man, at man skal holde tre ugers ferie, hvor jordbær og kold rosé skal fylde det meste – ikke sprogdiskussioner. Men mit facebookfeed var så fyldt med diskussioner af, hvad man kan kalde og ikke kan kalde forskellige folkeslag, så jeg ikke kunne slappe af i den der sol, der aldrig rigtig kom. Diskussionen var, som det vil være de fleste bekendt, foranlediget af, at et isfirma ikke længere ville kalde deres is ’Eskimo’, fordi ’eskimo’ af nogle opfattes som nedladende. Den betegnelse, som angiveligt nu foretrækkes, er ’inuit’.
Selv om jeg er sprogforsker og bl.a. lever af at følge med i nye sprogtendenser, er jeg af en eller anden grund bemærkelsesværdig tungnem, når det gælder om at opfange, at et neutralt ord bliver negativt ladet. Måske er det, fordi jeg ikke er vokset op i et progressivt hjem, og jeg har i min barndom fået nogle betegnelser på rygraden, som er svære at lægge fra sig. Måske er det, fordi jeg simpelthen ikke har nogen intention om at være nedladende over for diverse folkeslag eller andre grupper. Og intention er et begreb, vi nok godt kunne diskutere mere i denne forbindelse.
Den engelske lingvist Jonathan Culpeper skriver om intention, at traditionelle fremstillinger af uhøflighed er prægede af den opfattelse, at intentioner eksisterer i en talers hoved forud for f.eks. en samtale. Nu om dage er opfattelsen derimod, at uhøflighed er en fælles konstruktion, der finder sted i løbet af samtalen, så fokus er nu i højere grad på, hvordan noget modtages, end på talerens oprindelige intention.
Oversat til den verserende eskimo-sag betyder det, at hvor man før vurderede, om taleren havde til hensigt at være grim ved det pågældende folkeslag, så er der nu mest fokus på, om inuitter bliver kede af at blive kaldt eskimoer. Men det er ikke altid til at vide, om vi gør nogle kede af det, hvad enten det var det, vi var ude på, eller ej.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind