Arkitekten Jørn Utzon blev inspireret af en appelsin, da han tegnede Operahuset i Sydney i midten af 1950’erne. Da designeren Finn Juhl så Hans J. Wegners lænestol i 1947, døbte han den Påfuglestolen. Og kaster man et blik på en fransk Bugatti fra 1931, ser man straks, at bagenden minder om halefinnen på en haj.
Når designere skaber ting, finder de inspiration alle mulige vegne. Et af de steder er naturen og alle dens mangfoldige væsener. Andre gange kommer inspirationen fra selve materialet, som afgør det endelige resultat eller selve funktionen, som kræver et særligt udtryk.
Det sidste er tilfældet med Novos insulinpen, der har form som en kuglepen, og derfor er både let at transportere og anvende, mens en klassisk hat nærmest kun kan se ud på en bestemt måde, fordi den skal kunne sidde på hovedet af et menneske og give fornøden varme og skygge.
Designskribenten Thomas Dickson har et godt blik for design. Han forstår at sætte stole, borde, biler, kopper, lamper, skilte og betonbroer ind i historiske, materialemæssige, økonomiske og æstetiske sammenhænge.
Det gjorde han for år tilbage med den enorme bog ’Dansk design’, hvor han gennemgik vores designhistorie ved at slå ned på et væld af fysiske kategorier såsom beklædning, møbler, bygninger, transport og grafik.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind