Afrofobisk. Tintin-serien kom i vælten igår, hvor serien blev kaldt stigmatiserende og afrofobisk.
Foto: VIRGINIA MAYO/AP

Afrofobisk. Tintin-serien kom i vælten igår, hvor serien blev kaldt stigmatiserende og afrofobisk.

Bøger

Tintin sender svensk biblioteksleder på ufrivillig ferie

Tintin-ballade får konsekvenser for lederen af unge-biblioteket.

Bøger

Den medieombruste kunsnteriske leder af børne- og ungeafdelingen af det stockholmske bibliotek i 'Kulturhuset' er blevet bedt om at tage sig en 'time out'.

»Det er mig, der har bedt ham om det. Jeg syntes, det var rimeligt, at han tager en pause. Det er for hans egen skyld«, siger Kulturhusets chef, Eric Sjöström til den svenske avis Aftonbladet.

Kommunikationschef Charlotte Gateau for Kulturhuset understreger over for Dagens Nyheter, at Behrang Miris pause kun er kortvarig.

LÆS MERE

Tirsdag hidsede mange både mennesker og medier sig op over, at en afdeling af det store bibliotek, der har til huse i det prominente Kulturhuset i Stockholm, ville hive Tintin-serien ned fra hylderne.

Ville gennemgå litteraturen
Kunstnerisk leder Behrang Miri, med ansvar for den børne- og ungeafdeling, som ville af med Tintin, beskrev serien som afrofobisk, og var også klar til at gå andre børne- og ungdomsbøger igennem for fremmedfjendske og homofobiske elementer.

Den udmelding blev årsag til en større mediestorm, som hurtigt voksede ud over landets grænser.

På Twitter fik balladen hurtigt navnet 'tintin-gate', hvor den planlagte censur vakte mindelser om Nazityskland, bogafbrændinger og indskrænkninger i ytringsfriheden.

I medierne voksede det billede frem, at hele det svenske kulturhus agtede at bandlyse serien. Forargede ministre og kulturordførere udtalte sig i sagen.

Tintin skulle aldrig smides ud
På grund af den massive medieomtale og presset fra de sociale medier ombestemte ledelsen af børneafdelingen sig indenfor et par timer, og Behrang Miri udtalte, at han indså det forkerte i overhovedet at fjerne litteratur.

Men det var faktisk aldrig meningen, at den belgiske helt skulle smides helt ud af Kulturhuset.

Behrain Miri talte kun på vegne af børne- og ungdomsbiblioteket 'TioTretton', og tegneseriehelten ville stadig være at finde ca 20 meter fra indgangen til 'TioTretton', i Kultuhusets 'Serieteket', som er et tegneseriebibliotek for voksne.

»Vi fjernede Tintin fra 'TioTretton', men det står lige ved siden af på 'Serieteket'«, sagde Behrain Miri til Sveriges Radio i går, inden han ombestemte sig og alligevel lod den stå.

Selvom racisme i Tintin-serien og udelukkelse af bøger stadig debatteres både i dagspressen og på sociale medier, faldt den konkrete historie om censur og bogafbrænding dermed til jorden.

Balladen beskrives blandt andet på twitter som 'Årets pseudonyhed', og på Sveriges Radios hjemmeside som 'En pudel', altså en fejltagelse, man derefter må undskylde offentligt.

Medierne overdrev

»Kulturhuset har aldrig haft planer om at sparke Tintin ud«, skriver kulturkorrespondent for Sveriges Radio Gunnar Bolin på Sveriges Radios hjemmeside, hvor han også har lagt et billede fra 'Serieteket' af en Tintin-figur i naturlig størrelse, som bærer på det svenske flag,

Her udtrykker han dog lige stor bekymring for Behrang Miris ønske om at jage Tintin og anden homofobisk og fremmedfjendsk litteratur på porten som for det massive opbud af ytringsfrihedens forsvarstalere, som misforstod og overdrev situationen i medierne og på de sociale medier.

'Serieteket' skriver selv for en sikkerhed skyld i et blogindlæg: »'Serieteket' beholder Tintin, og det gør 'TioTretton' også«.

Den britiske udgave af Huffington Post behandlede i går Berhang Miris ønske om at sortere i litteraturen.

Her skrev journalisten Victoria Uwonkunda, at »vi ikke kan lade som om, vi ikke har en mørk og smertefuld fortid«, når det gælder kolonialisme og racisme, og at »det ikke nytter noget at lægge låg på problemet, der så bare vil vokse i mørket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden