Theben. Finn Jorsal og Bent Hallers gendigtning er skrevet med ubesværede pen. Illustration: Peter Brandes/ fra forsiden af bogen.

Theben. Finn Jorsal og Bent Hallers gendigtning er skrevet med ubesværede pen. Illustration: Peter Brandes/ fra forsiden af bogen.

Bøger

Anmeldelse: Gendigtning af græsk tragedie emmer af ekspertise

Magtkampe, krige, pest, død, incest og almindelig menneskelig svaghed - 'Theben - En slægts forbandelse' er anbefaldt læsning for alle aldre.

Bøger

Københavns Universitet valgte for et par måneder siden at lukke optaget i 2016 på en række klassiske studier såsom oldgræsk og hebraisk. Heldigvis kan man ovre i det angivelige Udkantsdanmark stadig godt se ideen i at vedligeholde et vist dannelsesniveau og beskæftige sig med den vestlige civilisations rødder, og Forlaget Knakken fra Thy har nu med Bent Hallers ’Theben – En slægts forbandelse’ føjet græsk mytologi til deres ellers nordvestjysk-lokalhistoriske udgivelser. For Bent Haller er det ikke nyt at skrive om den slags. Han har udgivet flere gendigtninger over gamle græske fortællinger heriblandt ’Iliaden’ og ’Odysseen’.

’Theben – En slægts forbandelse’ er blevet til i samarbejde med klassisk filolog Finn Jorsal, og resultatet af Bent Hallers ubesværede pen og solid faglig ekspertise på sidelinjen er faldet heldigt ud.

Historien om otte generationer af kongeslægten knyttet til den græske by Theben udfolder sig som en rammefortælling fortalt af den blinde spåmand Teiresias. I begyndelsen voldtages den nordafrikanske prinsesse Libye af havguden Poseidon, og deres grønskællede afkom, den brutale søn Agenor, bliver konge af Fønikien og stamfader for den slægt, der skal komme til at grundlægge og regere Theben. Og så bringer Bent Haller ellers med eventyrets brede penselstrøg og et strejf af lune læseren gennem generationers hårde ulykker – magtkampe, krige, pest, død, incest og almindelig menneskelig svaghed – alt imens helt principielle temaer som eksempelvis tro over for fornuft diskret flettes ind. Når pesten kommer til Theben, er det så guderne Apollon og Artemis, der skyder deres pestpile ind over bymuren for at straffe den syndige kongefamilie? Eller har det mon, som byens helbreder forgæves forsøger at mumle noget om, at gøre med vandhygiejnen og rotterne.

Historien om Ødipus

I alle fald rammer pesten i flere omgange, og den kendteste fortælling er her nok historien om Ødipus, der som tilrejsende uden viden om sit fædrene ophav tilsyneladende redder byen fra gudernes peststraf samt en uhyrlig sfinks, der plager området. Ødipus svarer rigtigt på sfinksens spørgsmål, og som belønning får han til ægte Thebens ældre dronning Iokaste, hvis mand for år tilbage er blevet dræbt af en ukendt landevejsrøver. Og så tager ulykkerne ellers for alvor til.

En central rolle gennem hele fortællingen spiller også et smykke smedet af guden Hefaistos. Smykket går i arv fra dronning til dronning og understreger sluttelig pointen, at man skal give guderne, hvad gudernes er. Slægtens forbandelse kan endelig ophæves.

Godt støttet af en slægtstavle og et kort over Grækenland glider man som læser ubesværet gennem dette informationstætte thebanske legendestof. Bent Hallers værk hælder måske nok mere i retning af let fiktionaliseret faglitteratur end egentlig skønlitteratur, og ikke et ondt ord om det, når det udføres så legende, som tilfældet her er, og samtidig danner læseren med sine grundfortællinger om den vestlige kulturs opståen. Man lærer om indførelsen af skriftsproget og betydningen af pludselig at kunne nedfælde love. Men også faren derved, når despoter misbruger lovgivningen, og Bent Haller får gennem sin gedigne genfortælling fint beskrevet tolerancens og frihedens skrøbelige kår i unge civilisationer. Den græske mytologi er grundviden for at forstå vores civilisation. Tak til Forlaget Knakken og Bent Haller for at føre faklen videre, når nu Københavns Universitet ikke evner det.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce