Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Slut. Den store boghandel Barnes & Noble ved Lincoln Center må dreje nøglen om.
Foto: CP Executive

Slut. Den store boghandel Barnes & Noble ved Lincoln Center må dreje nøglen om.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Legendarisk New York-boghandel drejer nøglen om

I denne uge lukkede en af New Yorks største boghandler, Barnes & Noble.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er aldrig rart at se en elsket ven dø.

Særligt ikke, når processen strækker sig over mange måneder, og gribbene begynder at cirkle omkring kadaveret, længe før døden er indtrådt.

Men det har været min skæbne dette efterår, efter den store amerikanske boghandlerkæde Barnes & Noble besluttede at lukke sin butik ved Lincoln Center, nogle få hundrede meter fra, hvor jeg bor i New York.

Forklaringen er så enkel, som den er tragisk. Finanskrisen og den efterfølgende recession, den stadigt stigende andel af bøger, der sælges over internettet og e-bøgerne, der marcherer nådesløst frem.

LÆS OGSÅ

Alt sammen åd det det økonomiske rationale for at have boghandel på, hvad der må være en af byens dyreste adresser. Da lejen samtidigt steg massivt, da den skulle genforhandles, var der ikke noget at gøre, og i denne uge lukkede boghandlen endegyldigt sine døre.

... som bogelsker er det vanskeligt ikke at se det som et uhyre dystert tidernes tegnEt åndehul
Det er næsten ikke til at bære.

Dette var ikke bare en almindelig boghandel. Det var et veritabelt tempel til det skrevne ord, en femetages mastodont på størrelse med et halvt Magasin med titusinder af bøger og en herlig café på toppen, hvor man frit kunne læse i bøgerne, surfe på internettet og – som jeg flere gange om ugen – sidde og skrive i behagelige omgivelser.

Længere nede lå den store børneafdeling, hvor snesevis af børn og deres forældre eller barnepiger søgte tilflugt i dårligt vejr eller for at følge de gratis oplæsninger. Der var en foredragssal, hundredvis af magasiner, borde med alle de nye udgivelser og meget, meget mere.

Det var et åndehul i den myldrende by, et sted lige at træde ind, tage en dyb indånding og få tankemæssig inspiration. Men det var naturligvis for godt til at være sandt. Der var alt for sjældent kø foran disken, og alt for mange brugte bare stedet som en civiliseret varmestue eller nyttigt mødested.

Pinefuld dødskamp
Alt det er let at se i bagklogskabens forklarende lys, men i månederne op til lukningen bevægede jeg mig gennem de klassiske bevidsthedsstader forud for døden.

Først naturligvis chok, kort efter afløst af nogle ugers benægtelse, hvor jeg sad i cafeen og vandrede i bogstakkene, som om intet var hændt, og det hele blot var en ond drøm.

Men langsomt sneg virkeligheden sig på ubarmhjertig vis ind på mig. Der var flere og flere bøger på udsalg, og selv om jeg forsøgte at undgå at bemærke det, begyndte der at dukke tomme hylder op hist og her.

Først forholdsvis ubemærket og med fortrøstningsfulde skilte om, at de var ved at flytte rundt, men som dagene og ugerne gik, og intet skete, blev det mere og mere tydeligt, at dødsfasen for alvor var indtrådt.

Afgørende fase – accepten
Derpå fulgte vredens afmægtige fase. Ikke rettet mod nogen andre end tidsånden og den moderne verdens overfladiskhed – en vrede, som blev yderligere forstærket, da det kom frem, at butikken bliver overtaget af den lidet charmerende discount tøjkæde Century 21.

Hvor skulle jeg nu lede efter bøger og sidde og hygge mig og skrive, mens vores lille datter blev passet hjemme? Hvorfor ramte netop dette mig, tænke jeg og skammede mig over min begejstrede anmeldelse for et par år siden af Amazons Kindle, internetbutikkens supersuccesrige elektroniske bog.Virkeligheden marcherede naturligvis nådesløst videre, og jeg gik helt efter bogen ind i forsøgsfasen og tilbragte nogle dage med at teste alternative cafeer til at sidde læse og skrive.

Ikke overraskende lykkedes det. New York er ikke just en ørken, når det gælder cafeer, og det gælder i høj grad også Upper West Side, og lige så langsomt gled jeg i løbet af december ind i den afgørende fase – accepten.

Dystert tegn
Jeg købte de sidste bøger, gik en sidste tur blandt de nu ganske afpillede reoler, drak en afsluttende latte i cafeen og nød udsigten over menneskemylderet på Broadway en allersidste gang.

Nu er det slut. Butikken er ved at blive ryddet og gjort klart til Century 21, og verden går selvsagt videre. Men noget er tabt, og som bogelsker er det vanskeligt ikke at se det som et uhyre dystert tidernes tegn.

For det er langtfra kun den økonomiske krise, der kostede min elskede boghandel livet. På den anden side af Broadway åbnede sidste år en kolossal Apple-store, og her vælter det altid med mennesker, og stort set alle der forlader butikken har en Apple-pose i hånden og et glad smil på læben. I iPhone- og iPad-verden er der tydeligvis ingen krise.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er der i høj grad i bøgernes verden, og det er bestemt ikke begrænset til min lokale Barnes & Noble.

Vel var jeg i begyndelsen vældig begejstret for min Kindle – min elektroniske bog – men som tiden er gået, er det blevet sjældnere og sjældnere, at jeg bruger den, og den har nu længe ligget livløst hen uden at blive opladetDet er overalt.

Beriget og inspireret
De små selvstændige boghandler er ved at være udryddet. Antallet i USA er faldet med to tredjedele i løbet af de sidste ti år, og der er i dag kun godt 1.000 tilbage.

Selv gadesælgeren Charles Mysak, der, når vejret tillader det, i det sidste årti har solgt bøger fra sin lille stand et par gader længere nede ad Broadway, klager over dårlige tider, og selv titaner som Barnes & Noble kæmper for overlevelse.Kæden har sat sig selv til salg og kan nu ende med at blive købt af sin langt mindre – og meget mindre charmerende rival – Borders i et forsøg på at gøre fælles front for at overleve.

Jeg håber inderligt, at det lykkes.

Boghandlen er uundværlig

Vel var jeg i begyndelsen vældig begejstret for min Kindle – min elektroniske bog – men som tiden er gået, er det blevet sjældnere og sjældnere, at jeg bruger den, og den har nu længe ligget livløst hen uden at blive opladet. Jeg synes stadig, at det gør køer og andre ventetider meget mere udholdelige at have bøger på min iPhone og har fået læst indtil flere klassikere på den måde og har generelt intet mod e-bøger, der ifølge flere studier øger læsningen. Trods deres fremmarch udgør e-bøger imidlertid stadig under 10 procent af markedet, og som direktøren for forlaget Simon & Schuster, Carolyn Reidy, sagde for nylig, er den gammeldags fysiske boghandel stadig altafgørende for både bogelskere og forlagsbranchen.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

MERETE PRYDS HELLE Det er her, at man kan gøre opdagelser, finde og falde over ting, man ellers ikke ville have læst, og dermed undgå at få tunnelsyn, så man kun får øje på de forfattere, man kender, og den håndfuld mega-bestsellere, som alle læser. En god boghandel er som et skatkammer, et sted, hvor man bliver beriget og inspireret og klogere, hver gang man går derind. I denne uge blev der et skatkammer mindre i New York.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden