Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
William Heinesen
Illustration: William Heinesen

Der er liv og glade dage i William Heinesens troldebilleder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

William Heinesens trolde: De er store og plumpe, men også sært charmerende

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Færingen William Heinesen er først og fremmest kendt som forfatter og digter, men han både spillede og komponerede musik, ligesom han livet igennem tegnede, malede og klippede kollager.

Og det er billedproduktionen, der er fokus på i Bárdur Jákupssons bog om billedmageren, som Heinesen selv kaldte sig, når det kom til den billedkunstneriske produktion. Hvilket ikke er helt ved siden af, for Heinesen er ikke en voldsomt nyskabende kunstner, som hans nære ven Samuel Joensen-Mikines, men en seriøst habil billedmager.

Trolde, nidgrise og vætter

William Heinesen (1900-91) blev født på Færøerne, og det var her, han hentede sine motiver og sin inspiration, både når han digtede og skabte billeder. Hans debutdigt, ’Forår på Færøerne’, er således et festfyrværkeri af sanset farve, mens hans tidlige tegninger kredser omkring færøske fortællinger om trolde, nidgrise og vætter.

William Heinesen
Illustration: William Heinesen

Navnlig troldene tog han til sig, og i Heinesens streg er de nok store og plumpe, men også sært charmerende. Jákupsson mener da også at genkende Heinesens egne træk i nogle af troldene, der gennem årene forandrer sig i takt med Heinesens egen kunstneriske udvikling, der bevæger sig fra stemningsfulde pasteller over satiretegninger til stilrene papirkollager.

Matisse blev en inspiration

Men uanset hvilket medie og teknik Heinesen benyttede sig af, var langt hovedparten af hans værker illustrationer, enten af myter og sagn eller andre forfatteres bøger, for eksempel ’Tom Sawyers eventyr’ af Mark Twain.

Indimellem forsøgte han sig også med landskabsmaleri, men da han, ifølge sønnen, Zacharias Heinesen, som 70-årig for alvor ville kaste sig over oliemaleriet, viste det sig, at han ikke helt havde fysikken til det længere.

I stedet gjorde han som Matisse på dennes gamle dage: klippede kollager i papir. Inspirationen fra Matisse er flere steder tydelig, for også Heinesen havde en forkærlighed for ornamentalske bladforløb og klare farver.

Når de nøgne troldekvinder danser, stikker hantroldene hovederne op og bliver skeløjede af glæde

Men motiverne er fortsat så færøske som Heinesen selv. Så når de nøgne troldekvinder danser, stikker hantroldene hovederne op og bliver skeløjede af glæde. Og når Njord og Skade omfavner hinanden i havets dyb, gør Heinesen brug af transparent papir til at gengive vandet.

Jákupsson gengiver to versioner af de dansende ’Troldmøer’, begge fra 1970, og det er interessant at se med over skulderen på Heinesen og selv vurdere, hvilket version der er mest vellykket. Til gengæld er det lidt overraskende, at Jákupsson, der selv er billedkunstner og har skrevet flere bøger om færøsk kunst, fejlagtigt betegner Njord som en af aserne, når han faktisk er en vane, der bor blandt aserne som gidsel efter fredsaftalen mellem aser og vaner.

En bog med format

Men den slags småting kan ikke for alvor slå skår i glæden over en bog, der også rent fysisk har format, så billederne i den kommer til deres ret. For fans af Heinesen må dette være en absolut nødvendighed i bogreolen, idet ’William Heinesen, billedmageren’ lægger en vigtig brik i puslespillet, samtidig med at Jákupsson fåmælt fint kæder billedmageriet og Heinesens forfatterskab sammen.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden