Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Provokerende essay-samling går i clinch med MeToo: Mænd vil se, kvinder vil ses

Litteraten Horace Engdahl lykkes med at provokere i sin nye samling af essays, der ironisk nok har titlen ’De ubekymrede’.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er han der igen, Horace Engdahl. Den nobelt klædte svensker, der i et årti var sekretæren, som åbnede den tunge dør inde fra Det Svenske Akademi og bekendtgjorde, hvem der havde vundet årets Nobelpris i Litteratur.

Siden trådte han, hårdt presset af sine kolleger, der beskyldte han for at skabe en giftig atmosfære, tilbage og er nu menigt medlem. Men han skaber stadig røre – som da han i marts forsvarede den nu voldtægtsdømte ’kulturprofilen’ Jean-Claude Arnault i retten og med sine spidsfindige essays, der netop er udgivet i en samling med titlen ’De ubekymrede’.

De svenske medier har været hurtigt ude for at læse, hvad den überdannede litterat nu vil præsentere dem for. Og de bliver ikke skuffede. Under alter egoet Mahuro langer han for eksempel ud efter #MeToo-bevægelsen på velformuleret manér.

Som SVT’s anmelder Per Andersson opsummerer det: »Overbevisningerne, som bærer denne bog, er: 1. Mænd og kvinder er to fundamentalt forskellige arter, som drives af forskellige behov; mænd vil se, kvinder vil ses; mænd vil dominere, kvinder vil eftertragtes/bekræftes/erobres. 2. Andre opfattelser end ovenstående er forløjede, fordrejede, nedbrydende. 3. Kvinder anvender med stor list deres tiltrækningskraft for at få magt over mændene og hele spillet. Ja, det er cirka det. Intet af det er helt nyt og unikt. I de korte tekster lægges disse gennemtyggede ’mandede’ pointer alligevel frem, som var de sjældne ædelsten, som eksotiske lækkerier fra hr. akademimedlemmets hjernes uudgrundelige mørke«.

I Expressen overvejer kritiker Helena Granström, om hun lader sig provokere allermest af, at forfatteren så tydeligt ønsker at provokere?

»Engdahls nogle gange morsomme, undtagelsesvis virkelig subtile og gennemgående elegant formulerede udsagn – fremføres de, fordi forfatteren antager, at læseren skal kunne tåle dem, eller fordi han opfatter deres indhold som ægte betydningsfuldt?«.

Anmelderen har ikke noget svar. Men stiller i stedet selv et spørgsmål: Beriges mine tanker af læsningen? Og hendes svar er: Ja.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden