0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

5 hjerter: Mand kvæler kvinde efter et pludseligt indfald: Kontroversiel Nobelprisvinders roman om angst målmand er formidabel

Peter Handkes roman om den tidligere fodboldmålmand Josef Bloch er hård kost i en verden, der i forvejen er kæntret. Men det gør den ikke mindre besættende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Francois Mori/Ritzau Scanpix
Foto: Francois Mori/Ritzau Scanpix

Den østrigske forfatter og nobelpristager Peter Handkes roman er i familie med Kafkas fortællinger om individer, der ikke forstår, hvad der foregår omkring dem.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Josef Bloch forlader sit job som montør i den tro, at han er blevet fyret. Ingen siger til ham, at han er afskediget, det er en tolkning, han foretager, udelukkende på baggrund af, at det kun er sjakbajsen, der løfter hovedet fra madpakken, da han møder ind. Da han kort tid efter kvæler en kvinde, som han er fulgt efter, sker det som resultat af et pludseligt ubegrundet indfald. Derefter flakker han videre. Går på værtshus, i biografen, kører i rutebil. Igen og igen oplever han, at det, han siger, bliver misforstået, og han mister selv evnen til at afkode, hvorfor andre mennesker siger det, de gør.

Peter Handkes roman med den fantastiske titel ’Målmandens angst ved straffespark’ er i familie med Kafkas fortællinger om individer, der ikke forstår, hvad der foregår omkring dem. Som Gregor Samsa i Kafkas ’Forvandlingen’ føler han sig totalt forandret, da han ligger i sin seng »med det indre krænget ækelt udad«. Bloch er som sin navnebror Josef K. i ’Processen’ offer for kræfter, han ikke forstår, men fordi han lever i en anden historisk fase af den fremmedgørelse, som følger med moderniteten, så kommer patologierne ikke udefra, de er en del af ham selv.

Han kommer let i klammeri og får den tanke, at det kan pege på, at han er indblandet i noget, hvis han spiser offentligt. Han synes, alt er påfaldende, men er samtidig ikke bevidst om sin forbrydelse. Følelsen af, at alt, hvad han gør, kan bruges imod ham, skyldes ikke dårlig samvittighed, hans tilstand er ikke fremkaldt af mordet, det er omvendt og stikker dybere: Berøringer er på kanten af det uigennemførlige:

»Bloch gik ved siden af pigen, men ikke som om han ville følges med hende. Efter en tid rørte han ved hende. Pigen blev stående, vendte sig mod ham, rørte også ved ham, så heftigt at det gav et sæt i ham. Håndtasken i hendes frie hånd forekom ham et øjeblik mere bekendt end hende selv«.

Bloch bliver i modsætning til Kafkas Josef K. ikke på noget tidspunkt stillet over for en bebrejdende autoritetsperson. Det er i ham selv, noget er galt, og læseren må selv fundere over, hvad det kan være, og her er minderne fra hans fortid det eneste, man har at gå efter. De hujende tilskuere bag hans fodboldmål. Hans følelse af at være blevet ramt af en regntung bold i hovedet. Dengang han fik kløvet tungen, da han sprang ind i en målstolpe. Den pludselige erkendelse af, at han havde været en dårlig målmand i projektørlys.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce