0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stort litterært mysterium endelig løst: Shakespeare lignende en ... selvtilfreds griseslagter

Shakespeare er historiens måske største forfatter, men ingen ved bare nogenlunde nøjagtigt, hvordan han så ud. Nu mener en forsker at have fundet svaret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sicinius/creative Commons
Foto: Sicinius/creative Commons

Nogenlunde sådan her så Shakespeare ud. Man har altid ment, at der ikke fandtes nogen portrætter af Shakespeare, som blev lavet i hans egen levetid, og som vi med sikkerhed kan sige forestiller forfatteren. Men nu har en amerikansk forsker fundet beviser for, at busten ved hans grav blev lavet, mens Shakespeare levede og altså giver et relativt pålideligt billede af, hvordan han så ud.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To ting kan vi med rimelig sikkerhed sige om William Shakespeares udseende. Han havde ekstremt høje tindinger og en forkærlighed for fipskæg.

Men derudover er det svært at udtale sig om, hvordan verdens måske største forfatter så ud.

Der findes godt nok masser af malerier, som angiveligt skulle forestille Shakespeare, blandt andet det såkaldte Chandos-portræt og Cobbe-maleriet, der blev fundet i 2009. Men kun to portrætter er man fuldstændig sikker på faktisk skildrer Shakespeare – og de er begge blevet til efterhans død.

John Taylor/Public Domain
Foto: John Taylor/Public Domain

Chandos-portrættet af Shakespeare er et af de mest berømte billeder af forfatteren og blev lavet mellem 1600 og 1610, altså mens forfatteren stadigvæk levede. Man kan dog ikke bekræfte ud fra de historiske kilder, at det faktisk er Shakespeare på billedet.

Det ene er en buste ved hans grav i fødebyen Stratford-upon-Avon, og det andet er det såkaldte Droeshout-stik, som var på forsiden af den første samlede udgave af Shakespeares værker i 1623.

Public Domain
Foto: Public Domain

Droeshout-stikket er på forsiden af First Folio, som den første samlede udgivelse af Shakespeares værker kaldes. Det blev dog først lavet, efter at Shakespeare var død.

Men nu har en amerikansk litteraturprofessor ved navn Lena Cowen Orlin gjort en »banebrydende opdagelse«. Det skriver The Guardian.

Stik imod hvad man hidtil har ment, er der nemlig meget, der tyder på, at busten på gravmonumentet faktisk blev lavet, mens Shakespeare stadigvæk levede, og at kunstneren har kunnet tage den berømte forfatter i øjesyn. Det er endda sandsynligt, at det var Shakespeare selv, der bestilte busten.

Lena Cowen Orlin argumenterer for, at det er tydeligt, at dødsdatoen er skrevet ind senere end resten af inskriptionen, hvilket selvsagt tyder på, at busten var færdig, før man kendte datoen. Desuden har professoren fundet ud af, at det var en helt anden person, der stod bag, end man førhen har troet, og at kunstnerens værksted lå meget tæt på Shakespeares teater, The Globe.

Public Domain
Foto: Public Domain

I 2009 blev det annonceret, at dette maleri, kaldet Cobbe-maleriet, forestillede Shakespeare og blev malet i hans levetid. Man kan bare ikke være 100 procent sikker på, at det faktisk er forfatteren.

Ganske vist kan vi ikke stole 100 procent på, at busten viser, hvordan Shakespeare faktisk så ud – den er snarere et bud på, hvordan han gerne ville ses. Ikke desto mindre er det en vigtig opdagelse, mener Paul Edmonson, der er forskningschef i Shakespeare Birthplace Trust.

»Det er helt fantastisk«, udtaler han til The Guardian. »Det, hun (Lena Cowen Orlin, red.) siger, er banebrydende«.

Og hvordan så han så ud, Shakespeare, hvis man kigger på busten? Tja, ifølge den kendte, nu afdøde Shakespeare-forsker John Dover Wilson lignede han en »selvtilfreds griseslagter«.

Læs mere:

Annonce