Bornholm er med i nationens krimikultur. Mestendels som et pittoresk sted, hvor storbyforfattere anbringer et par mord. Mellem sælsomme rundkirker og røgede sild, den lille idylliske havn i Sandvig, henrivende Bølshavn og Snogebæk med den lange mole.
Søde lejrskoleminder, svundne somre med bedstemor i Bodilsker og nye kartofler fra Nyker. Solskinsøen siden et vinterhelvede for den besøgende ovrefra. I krimien har borte gerne taget det egentlige Bornholm med gamle og nye problemer, et stolt folk med særegen kultur og eget sprog.
Det har journalisten Pernille Boelskov flot rådet bod på. Hun har lanceret begrebet bornholmerkrimier via sin egen serie, som begyndte med ’Granitgraven’ i 2015. Originalt med præsten Agnethe og politimanden fætter Lars.
Den ene med medbragt traume stedt i en delvis sort gejstlighed, hvor ikke alle elsker en kvindelig præst. Den anden med et kolerisk mørkt sind, som slår kvinder, først sin siden afdøde kone og så sin egen mor.
Jamen, familien er snøret ind i et spind, der emmer af øens gamle slægtssamfund og de moderne tider, som ikke alle har været gunstige for øen. I Boelskovs bøger har alt rødder i en nyere fortid, som forstyrrer nutiden. Stilen har været slentrende, men med sans for de stemninger og det samfund, som gør Bornholm til noget enestående særligt. Det gælder også hendes tredje bind i serien, ’Brudzonen’.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind