0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Speciale om Baggesens 'Labyrinten' i bogform

Baggesen var en selvbevidst moderne mand, der skrev, så det spruttede. Svend Skriver har ikke fulgt eksemplet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er en vanskelig genre: at skrive bog om bog. Forlægget er oven i købet en klassiker fra 1792-93, nemlig Jens Baggesens grand tour af en roman: 'Labyrinten' eller 'Reise giennem Tydskland, Schweitz og Frankerig'.

En balstyrig bog, der sprutter af lebendighed og revolutionsstemning, mens Baggesen lystigt danser på Bastillens ruiner i Paris.

Svend Skrivers forsøg på at tage Baggesen på ordet ved at læse 'Labyrinten' helt ud i krogene er ikke oprindeligt undfanget som bog, men er derimod Skrivers universitetsspeciale, som han med venner og kollegers hjælp (taksigelserne fyger af sted i efterskriftet) har forsøgt at skrive om til en bog.

Akademisk på den dårlige måde
Men som overstadig og kun delvis spoleret læser stejler man, når man allerede i indledningen støder på en abstrakt formulering som »Det er ikke muligt for en kortfattet afhandling som nærværende ...« - aha, tænker man, der er tale om en afhandling, ikke om en bog!

Desuden klæder det ikke Skriver, som til hverdag er ph.d.-stipendiat og litteraturanmelder ved Kristeligt Dagblad, at han føler sig nødsaget til at forklare, hvad han selv kalder »overskriften« - en redaktør ville kalde det en titel - 'Oprørets æstetik' for læseren. Den skulle da gerne kunne råbe op for sig selv!

Det er synd og skam, at Skrivers begavede Baggesen-begejstring ikke når ud over en indforstået menighed, fordi der simpelt hen har manglet en redaktør med et uhildet blik, der har været i stand til at pille de værste akademiske manerer af karlen.

Men som tidligere medlem af de abstraktes menighed kan jeg bestemt godt se kvaliteter i Skrivers gennemgang af 'Labyrinten'.

Hjernen er en tarm
Et af højdepunkterne er en analyse af Baggesens parodiske grundidé om, at hjernen er en tarm, der trives bedst med daglige udtømninger. I 'Labyrinten' udfolder Baggesen over tretten sider sin idé om nødvendigheden af åndelig laxering, direkte affødt af det dårligt vejr udenfor:

»Det slette Veir og mit slette Befindende forbød mig at gaae ud, jeg valgte altsaa hvad den sunde Fornuft gierne raader i saadant Tilfælde, at blive hiemme - og laxere«.

Sådanne dristigheder er karakteristisk for Baggesens frie, subjektive prosa, som i høj grad ernærer sig af pludselige indfald og udflugter, bestemt af den rejsendes ve- og velfølelser.

Baggesen driver også gæk med læseren ved at fortælle om andre læseres utilfredshed med titlen 'Labyrinten' (»Tydsk er den, vildtydsk! raaber D«), ligesom han undervejs i bogen hyppigt går i rette med, hvad læseren måtte tænke om værket.

Middel karakter
Man er efter endt læsning af 'Oprørets æstetik' ikke i tvivl om, at vi i Baggesen har at gøre med en moderne selvbevidst herre, som har andet end varm vind at byde på i sit opgør med de klassiske former.

Skrivers specialeafhandling har sandsynligvis hjembragt en fornem tocifret karakter, men som bogudgivelse lander vi på en karakter omkring et 7- eller 8-tal.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu