0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Væske og stød

Elvira Madigan bevæger sig fra den ene orgasme til den anden i Paardekoopers fortolkning af hendes forhold til Sixten Sparre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Døden. Lidelsen. Smerten. Det er ikke de mest muntre kapiteloverskrifter, man finder i Paardekoopers debutroman 'Sixten og Elvira'.

Ja, debut og debut - det er jo, som man tager det, for bag forfatternavnet gemmer sig en mand, der tidligere hed Asger Schnack, men nu officielt har skiftet navn til Asger Paardekooper Braun. Som Asger Schnack har han et større forfatterskab bag sig, der strækker sig helt tilbage til 1967, og som Ane Schmidt har han sat strøm til underlivet med den erotiske dobbeltroman 'Anelser'.

Så at kalde beretningen om parret, der flygter fra samfundets krav, for en debutroman har vist større betydning for forfatteren end for læserne. I hvert fald kan man godt mærke, at bogen her er skrevet af et menneske, som har beskæftiget sig med sprog det meste af sit liv. Det er en rutineret forfatters værk, nye klæder eller ej.

Men det var døden, lidelsen og smerten, vi kom fra. Døden på skovturen, hvor Sixten Sparre skyder først Elvira og siden sig selv, efter at de har brugt hver en klink og må give op i forhold til en verden, der ikke har plads til passionen.

Lidelsen, mens løjtnant Sixten går rundt og rundt om den varme cirkusprinsesse og bombarderer hende med breve, mens lemmet rejser sig strunkt under dynen, som regel utilfredsstillet fordi konen er kold.

Smerten, da to kroppe omsider kan smelte sammen til én, og ansigter fortrækkes til helt ukendt skønhed, mens flugten skærper bevidstheden om, at de elskende er ved at male sig op i et hjørne.


Selve historien om Elvira Madigan og Sixten Sparre er jo ganske kendt - fra Bo Widerbergs film og turistindustrien i Svendborg - så det er ikke det episke drive, Paardekooper har valgt at satse på. Læseren ved godt, at de skal dø, og måske derfor åbnes der med beskrivelsen af parrets sidste tid.

Ved at afmontere spændingsmomentet giver Paardekooper sig selv et frirum til at udforske det lyriske ved den erotiske besættelse: stemningerne, detaljerne, gentagelsen. Vi bevæger os fra den ene orgasme og ekstase til den næste, hele tiden smagt på med nye ord, udfoldet, udforsket, vendt og drejet.

»Sproget omdannet til væske og stød«, hedder det et sted, hvor sejlet er »hejst for det kommende skrigeri«, og jamren og klynk fylder siderne. For Sixten, der også er/vil være digter, findes forløsningen i ordenes ophør. For Paardekooper er bevægelsens retning tilsyneladende omvendt. I romanens laboratorium omdannes væske og stød til sprog.

Der er ingen tvivl om, at sproget fungerer virkelig flot, og en række pludselige brud, hvor der med ét optræder helt moderne ord i Sixten og Elviras tanker, er blot med til at understrege projektets karakter af fiktion.

Til gengæld skal man nok være lidt af et lyrisk hoved (eller måske erotisk besat?) for virkelig at nyde bogens idelige kredsen om krop og begær. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at undertegnede har arvet bogen fra en anmelder, der smed bogen fra sig - skrigende: »Jeg holder den ikke ud!«.

Det gjorde jeg så, og selv om læsningen undertiden kunne minde om at træde vande, synes jeg ikke, den er så dårlig endda. Men det er nok en af den slags bøger, der skal ramme et beslægtet temperament, før den for alvor lukker sig op.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu