0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flodbølge og internet

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forfatteren fylder i dag 60 år og er bortrejst på dagen. Ja, det tror fanden. Arne Herløv Petersen må være en af Danmarks mest vidt berejste forfattere - mere udenlandsk end indenlandsk, tror man.

Her i sin nye bog er han på rejse i Venezuela, hvor han efterforsker den grumme skæbne, der har ramt indianerstammen waraoerne. De holder til på Orinocoflodens delta i Venezuela, og det er måske ikke så sandsynligt, at man finder en waraokvinde, der heder Rosalina på en københavnsk café, men det gør hovedpersonen Lucas i romanen.

Hun ser afrokinesisk ud, og når hun smiler, får hun rynker over næsen som kakao, der trækker skind. Men meget senere får vi en overraskelse: Hun er fra Mikronesien!

Her må man ty til nettet og prøve at finde ud af, hvad det hele går ud på. Og det viser sig faktisk, at det går ud på noget. Waraoerne er mishandlede og alkoholiske, de fletter kurve og tygger tobak, de er fattige og sløve og bliver indadvendte, hvis man vil dem noget.

Arne Herløv Petersen vil dem en revolution: en vild og fantastisk historie om en uskyldig dansker, der bliver erotisk optaget af den mærkelige Rosalina og indvilger i først at stjæle en mappe fra den venezuelanske ambassadør i København og siden følge med Rosalina til Tucupta med fly.

Hvad skal han der? Han er snart - ganske modstræbende, men principielt velvillig - blevet involveret i et bombeattentat mod waraoernes udbytter, den venezuelanske præsident.


Det er kun den mystiske og lidt sure Rosalina, der holder Lucas i gang. Men attentatet mislykkes i første omgang - en dæmning bliver sprængt i luften af dødspatruljer - eller borgernes vagtværn - og USA's præsident Herbert B. Shrubb - det kan jeg regne ud må være George W. Bush - finder lejlighed til at skifte præsidenten ud.

Olie er navnet på det uhyggelige spil. Waraoerne vil få det bedre - adgang til lægehjælp, uddannelse og fastfoodrestauranter, de vil ikke mere være platfodede krabbeædere i vejen for fremskridtet ... Indtil en af dem, den tavse Nabarima - det betyder så Bølgernes Herre - tager hævnen i egen hånd og udsletter USA's østkyst med en 'tsunami' - en mægtig flodbølge. Godnat, USA.

Hvis jeg kunne skrive som Arne Herløv Petersen, ville jeg ikke skrive en roman, der halvt er Tintin og halvt en amerikansk B-filmgyser. Han har sproget og tankebillederne i sin fulde magt, han skriver spændende - også ironisk - om den sydamerikanske hverdag.

Men selve historien er ikke bare overdrevet, selv i en terrortid - den er slemt overdrevet. Er det ikke, som om denne forfatter misbruger sit talent til ustyrlig fantasi og tankeflugt?

Det er måske en smålig indvending. Hvis man kan sive ud af sin krop og blive fjern - som Lucas i faresituationer - er her et vældig godt og intenst tilbud om eksotiske steder og gigantiske katastrofer, der frit kan nydes fra sofaen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu