0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.


Adam og Eva som tegneserie henrykker anmelder

Tyske Ralf König leger festligt med tanken om, hvordan Gud skabte mennesket.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Fra bogen
Foto: Fra bogen

tro? Ralf König byder på en elegant diskussion om skaberværk eller evolution, som den udfolder sig i Edens have.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ja, præcis hvordan arbejdede vor Herre og Skaber i grunden, da han skabte Himlen og Jorden - og mennesket i sit eget billede?

»Er det dit eget billede?!«, siger slangen i æbletræet med skræk og vantro malet i alle træk. »En abe?!«.

»Dette er et menneske«, svarer Herrens røst, med gotiske bogstaver selvfølgelig. »Vent lidt, så slutter jeg hans hjerne til«. Bsss Bsss Bsss. Og Adam taler:

LÆS OGSÅ

»I det tilfælde, hvor forholdet mellem væren og tænkning, mellem det værende og det tænkte bliver tvivlsomt, træder den materielle logik frem som ikke blot 'rigtig' men som gyldig erkendelse«. Åh, ups!

»Jeg er vist kommet til at overprogrammere ham«, siger stemmen fra det høje, hvorpå han justerer Adam til mere bekvemt intellektuelt niveau: »Op alle som på Jorden bor og takker Gud, vor Gud. Hans pris af helligt englekor i Himlen synges ud«. Osv.

Elegant diskussion om tro
»Ja, det ligner dig virkelig!«, vrisser slangen op til Skaberen. Luci hedder kræet, der dovent slanger sig omkring æbletræets gren - lige ved siden af den forbudne frugt i bekvem plukkehøjde.

Skal Adam nu æde af kundskabens træ eller ej? Det handler resten af Ralf Königs intelligent filosofiske, underfundige, ja, på en gang dybt eftertænksomme og gevaldig komiske tegneserie om.

LÆS OGSÅ

En elegant diskussion om tro eller fornuft, skaberværk eller evolution, udfoldet i Edens have mellem æblegren og figenblad og med 'forskudscitater' af ikke alene Kant (se ovenfor), men også Einstein, Darwin, Nietzsche, Newton, Descartes and the rest of that crowd.

Kun afbrudt af lovsangenes frapperende enfoldige og svulstige fund i Den Danske Salmebog (tak til oversætteren!).
Bøvernikkens lystcenter aktiveret

Den nu 52-årige tyske tegner Ralf König - ikke udgivet på dansk siden 1990'ernes 'Al magt til bøsserne', 'Den følsomme mand', 'Beach Boys' m.fl. - tegner som tilforn med tilsyneladende uskyld kartoffeltud og trutmund på mennesker, men udfolder først dialogen mellem den Gode Gud og den Træske Slange om hensigtsmæssigheden af fornuft, forplantning og andet festligt svineri i det søvndyssende rene Paradis.

Adam selv holder sig sløvt til lovsangene - undtagen når Herren kommer til at »sidde på fjernbetjeningen« og derved aktiverer bøvernikkens lystcentre.

LÆS OGSÅ

Men lige før det udvikler sig rigtig romantisk mellem Adam og en nuttet giraf (!), fatter Gud omsider, at det ikke er godt for mennesket at være ene. Og programmeringen af Evas intelligensniveau - såvel som hendes sangstemme - har både Herren og Adam bestemte meninger om. Og om æblerov eller ej. Gnask!

König har faktisk tegnet en hel bibeltrilogi, 'Archetyp' og 'Antityp' hedder de to andre bind om hhv. Noah og Paulus.

Men mon vi får dem på dansk, hvis ikke tilstrækkelig mange indser, at 'Prototype' er årets helt oplagte mandelgave, en uforlignelig hjælp til fordøjelsen af højtidens udskejelser?