Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nærværende spændingsroman lever på snusfornuftig suspense

Plottet kunne have gavn af lidt mere fut i velskrevet historisk roman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spændingsroman' kalder Gertrud Tinning selv sin roman.

Det er dog kun den halve sandhed, for den egentlige spænding indtræder først relativt sent i romanen, som indtil da i højere grad er et tidsbillede, en skæbnefortælling eller en sædeskildring.

Men selv da er den glimrende.

Følelserne råder To små børn efterlades på Helsingør Station, hvor billetpigen Ingeborg ikke kan holde ud, at der ikke kommer nogen for at hente dem. Efter forgæves at have forsøgt at få politiet til at rykke ud tager hun dem med sig hjem. Den beslutning besegler hendes skæbne. ’Som små soldater’ er Ingeborgs fortælling, bogstaveligt talt, for hun er romanens jegfortæller, dens stemme. LÆS OGSÅEn beskeden, snusfornuftig og forsigtig ung dame, der bor på et ydmygt klubværelse i tiden umiddelbart efter besættelsen, er forlovet med den ligeledes aldeles fornuftige Jørgen og passer sit. Lige indtil hun altså en dag træffer et aktivt valg. Hun ved dårligt selv, hvad hun gør, og meget mindre hvorfor, men pludselig er det følelserne og ikke fornuften, der råder.

Rich's og kuponer
Ingeborg er opsat på at finde børnenes forældre, koste hvad det vil. Først går det trægt, de fleste spor ender blindt, og ingen omkring Ingeborg forstår, hvorfor hun er så opsat på at redde et par fremmede børn.

For romanens vedkommende betyder det, at opmærksomheden ligger i detaljerne; i kaffeerstatning, i nærbeskrivelser af Ingeborgs nøjsomme tilværelse, hvor der spares på sukkerknalderne og købes ind på kuponer.

LÆS OGSÅ

Det er en lærerig tidsrejse, men det giver også romanen et noget musealt præg med de mange nuancer af brunt, lugten af surkål og Rich’s på kanden. Der kommer dog fart over feltet i romanens sidste halvdel, hvor Tinning får sat fut på Ingeborg, der pludselig giver fanden i forestillinger om rigtigt og forkert.

Sansemættet og nærværende

’Som små soldater’ er Gertrud Tinnings romandebut. Hun har tidligere skrevet fortællinger for børn, og måske netop hendes sans for sansemættede detaljer er et levn fra børnelitteraturen, hvor man ofte indtager verden som et barn med brug af alle sanser? I så fald er det en dejlig ting at tage med sig ind i voksenverdenen for både Tinning og læseren. Endelig bliver Tinnings hjemmevante vandring gennem Helsingør et både meget virkeligt og fiktivt nærværende hjemsted for romanen.

LÆS OGSÅ Men især er det beskrivelserne, der er Tinnings force. Hendes personkarakteristikker er koncise og malende uden at pøse på med adjektiver. Man røres dybt, når hun beskriver de to tavse børn således: »Jeg gav dem tøjet på. Det var helt ens (...). Det lignede nærmest uniformer fra en ukendt hær med meget små soldater«. Til gengæld kunne Tinning en anden gang stramme selve plottet, så spændingsromanen i højere grad kan leve op til sin målsætning fra begyndelse til ende.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden