0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En by taler ud

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Argentinerne er plaget af gæld og manglende held i fodbold-VM, men de har tangoen. Det fønbølgende, slikkede hår hos manden og den dramatiske profil.

Kvinden, der kaster sig tillidsfuldt tilbage i hans arme, iført en højrød kjole. Det er et ritual, der veksler mellem hengivelse og besiddelse. Og der er ikke nogen smægten som i en vals, næ, nej, i tangoen foregår det hele eftertrykkeligt, markant.

Det er en dans, som dyrker manden og ophøjer kvinden, og den er uden tvivl noget af det mest blærede, man kan forestille sig. Og det er især blæret, hvis dette spil mellem mand og kvinde kan føres over i sproget, så får læseren en udfordrende dialog, som det sker hos den spanske forfatter Manuel Vázquez Montalbán.

»»Tangoer er som romaner. De lyver altid«.

»Du er ekspert i tangoer?«.

»Nej. I litteratur««.


'Buenos Aires-kvintetten' er den tiende roman på dansk om den desillusionerede privatdetektiv Pepe Carvalho. Denne gang drager Carvalho til Buenos Aires i Argentina for at finde en forsvundet mand.

Men glem plottet et øjeblik, for det er en række andre kvaliteter, som gør bogen til en krimi over gennemsnittet. Det er dels dialogen, dels også personbeskrivelsen og byen Buenos Aires, som breder sig ud over alle rimelige grænser.

Buenos Aires er en by på skråplanet. Der er hele tiden nogen, der prøver på at købe landet, hvis ikke på første hånd, så på anden hånd. Spanierne vil gerne, men de er på sin side selv ved at blive overtaget af japanerne.

Så der er masser af krisetegn i Buenos Aires, men også livstegn på tangocafeerne, blandt de argentinske konferencierer og på universitetet.

Carvalho ankommer til lufthavnen i Buenos Aires, hvor han møder universitetslæreren Alma med de kloge øjne, som hun deler med andre argentinske kvinder. Selv om hun snart opfører sig, som kvinder gør over hele verden.

Hun kender dårligt nok Carvalho, før hun bliver forarget, når han spiser for meget. De er taget på restaurant, og Carvalho har allerede lavet en meget lang bestilling til tjeneren, der da også spørger: »»Er De sikker?«. Jeg føler mig kun sikker på restauranter«. Det er en krimi, som indimellem er grinagtigt rapkæftet, ikke mindst mellem Alma og Carvalho.

Og det er selvfølgelig det, som både læseren og de selv bliver trætte af efterhånden, så handlingen presser videre frem mod egentlige betroelser tværs gennem de fygende replikker. Så Carvalho møder ikke bare en by, han møder også en kvinde.


Han vil kende Almas skæbne. Selv om han også har et job at udføre. Han skal efterspore en mands forsvinden under militærdiktaturet for tyve år siden og også en meget lille piges forsvinden, og det bliver hen ad vejen til en historie om dækidentiteter og folk, der skifter plads.

Og et snit ned gennem heldige og uheldige, skurke og kunstnere, som de ser ud på argentinsk, f.eks. er der politibetjenten Óscar Pascuali, kulturministeren Güelmes og en kaptajn, der både er »slank, knoglet, kold, tilfreds«.

Nogle bliver gjort kolde, andre slipper fri. Og så er der især nogle, der finder hinanden, for eksempel et ægtepar, som efter tyve år genser hinanden, og først kysser de hinanden høfligt, men så lader de være med det, for pludselig »strømmer en fortabt historie ud af huden«.

Og: »de overgiver de to kroppe til en fuldstændig sammensmeltning, hinsides kødets og skelettets modstand«. Så midt i hårdkogtheden og de rappe replikker er der også en sandsynlig smerte, som den må se ud lige nøjagtig i Argentina. Argentina, der godt tynget af gæld er ved at synke ned blandt tredjeverdenslandene.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu