Lisbet Friis slår på en pude, så den får den rette form igen.
»Tekstiler taler virkelig til mine følelser. Der er for eksempel nogle bestemte farver og mønstre, som minder mig om min bedstemors sommerhus«.
Tekstiler kan forandre et rum helt. Give det varme. Gøre det køligt. Og lever man af at designe tekstiler og mønstre, som Lisbet Friis gør, er det noget, man tænker meget over.
»Du kan jo definere et rum med tekstiler. Puder kan gøre en kedelig sofa indbydende. Et gulvtæppe kan skabe afgrænsede rum, og så gør de også noget ved akustikken og temperaturen«.
Lisbet Friis har i mange år levet af at trykke og designe tekstiler. I øjeblikket er det blandt andet tæpper, hun arbejder med. Men hendes tekstiler bliver også til puder, sengetæpper, duge og gardiner, selv om hun understreger, at hun ikke gider være »pudehandler«.
LÆS ARTIKEL
Hun kan godt mærke, at der er ved at ske noget på tekstilområdet. Ikke fordi hun sælger flere tekstiler i dag, end hun gjorde for ti år siden, men snarere fordi det virker, som om der er ved at opstå en ny interesse omkring tekstiler.
»Tekstiler har levet et meget stille liv de seneste ti år, men nu begynder det at ændre sig«, siger Lisbet Friis, mens hun serverer kaffe i sit charmerende værksted i Raadvad nord for København.
»Hvis man tog områder som keramik, tekstil og glas, så var keramik engang det, som færrest interesserede sig for. Men i løbet af de seneste ti år har keramikken fået sådan en revival. Der er sket rigtig meget inden for kunstkeramik og brugskeramik«, siger Lisbet Friis og tilføjer, at hun håber det samme vil ske inden for tekstilfaget lige nu.
Stoffer, mønstre og farver
For hende selv har der aldrig været nogen tvivl: Hun skulle bare arbejde med tekstiler – ikke mode, men stoffer, mønstre og farver.
»Da jeg var 12-13 år, kom der en pige og boede hos os. Hun havde været i lære som stoftrykker og havde trykt sådan nogle fine røde og grønne prikker. Og jeg vidste bare, at jeg gerne ville i lære det samme sted«.
Da Lisbet Friis var færdig med gymnasiet, kontaktede hun stoftrykkeren, hvor den unge pige havde været, og spurgte, om hun ikke måtte komme i lære der.
»Det kunne jeg godt, og så flyttede jeg ind hos hende på Djursland. Det var dengang, hvor Djursland var et meget sjovt og kreativt sted«.
Bagefter kom hun ind på Skolen for Brugskunst, hvor man som tekstilstuderende landede blandt de mest kreative hoveder.
»Mange af vores lærere var billedkunstnere, og tekstiluddannelsen var lidt som kunstretningen på Skolen for Brugskunst. Det passede mig perfekt, for jeg ville bare arbejde med mønstre og farver«.
I dag arbejder Lisbet Friis også med mønstre, og siden år 2000 er de blevet omsat til puder, tæpper, duge, tørklæder og meget andet. Ikke ting, hun selv laver, men ting der bliver produceret ud fra de tryk, hun står og laver ved det tolv meter lange trykkebord.
Sæt det i produktion
I mange år efter at Lisbet Friis var blevet færdig som tekstildesigner, var hendes ting ikke i produktion. Hun overvejede slet ikke, at almindelige mennesker kunne være interesseret i hendes tekstiler, så hun arbejdede med tekstilkunst til udstillinger . Blandt andet til en stor udstilling på Kunstindustrimuseet, hvor hun fyldte en hel sal med bjerge af stoffer, som hun havde trykt.
En dag kom arkitekten Knud Holscher på besøg, og han vendte op og ned på den måde, Lisbet Friis opfattede sit arbejde på.
»Han gik rundt og kiggede på de mange stabler med stoffer, og så spurgte han: »Hvorfor har du ikke det her i produktion?«, fortæller Lisbet Friis.
»Jamen, det har jeg bare ikke, sagde jeg, for jeg tænkte mere i kunstneriske baner end i egentlig produktion. »Men det er jo dumt«, sagde han. »Der er jo så meget her, prøv at se på den og den og den«. Han pegede rundt. »Det ville jo være rigtig godt at få det i produktion. Så kan du jo lave det sjove, når du har fri. Det er sådan, jeg gør – jeg producerer nogle ting, og for de penge, jeg tjener, kan jeg lave noget andet, der er sjovt««.
Lisbet Friis måtte give ham ret i, at det var helt åndssvagt, at hun havde fremstillet så mange mønstre og trykt så mange meter stof, uden at det kom videre, så hun gik lige hjem og ringede til tekstilvirksomheden Kvadrat.