Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: og Cicilie S. Andersen
Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun arbejder ved Staunings skrivebord

Anne-Louise Sommer, direktør for Danmarks Designmuseum, sidder ved Danmarks mest skelsættende statsministers skrivebord.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er Kaare Klint, som har lavet skrivebordet. Ligesom han står bag stort set alle andre møbler på mit kontor. Kaare Klint er dansk møbelkunsts grand old man. Det var ham, der igangsatte en systematisk undervisning i møbeldesign og skabte den uddannelse, som førte til professionen møbeldesigner.

Han betyder derudover fantastisk meget for mig. Både fordi jeg synes, hans rolle i uddannelsessystemet, hvor jeg også selv har en baggrund, er vigtig og spændende. Fordi jeg har skrevet en bog om Kaare Klint. Og fordi jeg nu er direktør her på museet, som han stod for at ombygge fra hospital til det daværende Kunstindutrimuseum, og hvortil han også tegnede alt inventaret.

De fleste vil nok ikke nævne Kaare Klint, hvis man beder dem komme i tanke om en stor dansk møbelkunstner. Han var lidt mere tilbagetrukket og kom aldrig for alvor ud over rampen med at lave masseproducerede møbler. Så de fleste af hans møbler er unikt skabt. Det samme gælder mit skrivebord og mødebordet her på kontoret.

I dag er det sådan, at hvis statsministeren køber et hæve-sænkebord, der ikke er købt i Ikea, ryger hun eller han straks på forsiden af tabloidaviserne. Dengang var man klar over, at godt design kostede penge, og at det var værd at investere i

Da Thorvald Stauning blev landets første socialdemokratiske statsminister, fik han, selv om han repræsenterede arbejderklassen, lavet møbler af Kaare Klint, som var top of the pop dengang. Stauning bestilte et mødebord, som alle ministrene kunne sidde omkring, et skrivebord og forskellige andre møbler. I dag er det sådan, at hvis statsministeren køber et hæve-sænkebord, der ikke er købt i Ikea, ryger hun eller han straks på forsiden af tabloidaviserne. Dengang var man klar over, at godt design kostede penge, og at det var værd at investere i. Bilaget fra dengang viser, at det samlet kostede 30.000 kr. I dag ville det svare til over 1 million kroner.

Nu er det 85 år siden, de blev lavet, og de holder stadigvæk. De har været brugt i Statsministeriet i mange år, men på et tidspunkt ville man skille sig af med dem, og så fik museet dem.

Det var med stor ærefrygt, at jeg gik ind og satte mig i de her møbler, da jeg blev direktør. Mange troede, at jeg ville lave kontoret om, da jeg overtog det. Men det kunne jeg simpelthen ikke. Nogle gange, når jeg sidder her ved bordet, tænker jeg, at det er fuldstændig vildt, at jeg sidder ved samme bord, som en af de mest skelsættende statsministre i Danmark har siddet ved. Jeg synes, det er inspirerende. Det forpligter da på en eller anden måde. Og så er vi jo i en tid, hvor ting med fortællinger er oppe i tiden, og hvor mange køber sig til den slags. Der er det fantastisk, at jeg sidder her ved nogle møbler, der ikke bare fortæller designhistorie, heller ikke bare kulturhistorie, men samfundspolitisk historie på makroplan. Her sidder jeg så og laver stort og småt. Jeg sidder meget og skriver på computer, skriver i hånden eller taler i telefon.

Jeg har placeret bordet skævt på vinduet, så jeg både kan se min døråbning og se ud ad vinduet til museets hovedindgang, hvor folk kommer og går. Jeg kan også godt lide, at folk kan se ind til mig, så jeg har fået sat glas i dørene.

Man kan faktisk klappe enderne på bordet op, så det bliver meget større, men så ville jeg bare ende med at have det mere rod liggende. Nogle gange, når skrivebordet er helt fyldt med ting, tænker jeg – puha, det her er da vist mere kaos end Stauning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden