0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter 45 år bliver en drengestreg til levende streger

72-årige Jannik Hastrup har snart tegnet 'Blot en drengestreg' færdig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Foto fra filmen
Foto: Foto fra filmen

Punktum. Lyden blev indspillet i 1969. Og nu er selve tegnefilmen til en af Villy Sørensens 'Sære historier' snart færdig.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»To drenge, der var brødre, fordi de havde samme forældre, havde desuden en onkel til fælles, der en skønne dag fik fjernet et ben«.

Sådan begynder en fortælling, som størstedelen af os nulevende danskere kender. Fortællingen udkom nemlig for mere end et halvt århundrede siden og blev hurtigt et hit både som højtlæsning, frilæsning og regulær lektielæsning for større skolebørn. Det har den været lige siden.

’Blot en drengestreg’ hedder den jo. En af de ’Sære historier’, som digteren og filosoffen Villy Sørensen (1929-2001) debuterede med i 1953.

En grum historie, men egentlig om uskyld og god vilje, for brødrene har jo fået »en videnskabelig forklaring« på, at onklens ben måtte sættes af: Gennem et hul i hans storetå krøb usynlige dyr op i hans ben »ad en rød stribe«, så benet måtte fjernes, før disse bakterier eller baciller kunne nå kroppen og tage livet af onklen.

Og så en dag ser brødrene minsandten en lille dreng støde sin storetå, så der går hul på den. Og de ved jo, hvordan man standser »bakcillernes« eller »batteriernes« fremmarch. På billedet her ser man hvordan.

For nu bliver ’Blot en drengestreg’ til tegnefilm.

Tegneren og filminstruktøren Jannik Hastrup ville nemlig allerede i 1969 efter aftale med forfatteren gøre den korte litterære nyklassiker til en tegnefilm. Hastrup fik også indspillet lyden til filmen – det begynder man altid med i tegnefilm, og derpå tegner man så billederne, så de svarer til mund- og andre bevægelser.

Så gik der lige 35 år, blandt andet med ’Cirkeline’ og mange flere tegnefilm, senest ’Cykelmyggen og Minibillen’.

Men nu, 72 år gammel, har Hastrup fået tegnet sin film færdig, næsten, men ikke helt – blandt andet kan lyden fra 1969 alligevel ikke helt indfri nutidens krav.

Men når det er fikset, kan alle tidligere og nuværende skoleelever tjekke, hvordan Hastrups 14 minutters levende billeder modsvarer vores egne indre billeder af drengenes møde med døden. Trods alle gode hensigter.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«