0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
 MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Åbent. Dronning Margrethe og Prins Henrik åbnede Den Blå Planet torsdag 21. marts. Dagen derpå er akvariet åbent for alle interesserede.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Intet gik i fisk, da den blå dronning åbnede Den Blå Planet

Dronningen trykkede på en rød knap og afslørede en tank med hajer.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fiskene bobler på helt naturlig vis rundt i deres akvarier under den storstilede åbning af Danmarks nye prominente seværdighed, Den Blå Planet.

De lader sig ikke mærke med harmoniorkestret fra Tårnby, der blæser et par toner, eller geledderne af herrer i mørke habitter og kvinder i noble kjoler, der passerer forbi for at tage opstilling og vente på regentparret.

Udenfor sneer det, og solen lyser blegt på alléen af flag. Den røde løber ligger klar til det royale par, en ansat klædt ud som hammerhaj hilser på gæster, og det vrimler med sikkerhedsfolk, presse og politi. Det her er stort.

Et ocean-akvarium til mere end en halv milliard står klar, og det forventes at tiltrække 700.000 gæster om året.

LÆS ANMELDELSE

Blæserfanfare
Inde i den højloftede sal laver flere af gæsterne venepumpeøvelser. De står med front mod et stort biograflærred, der skjuler den store vandtank. Dronningen lader vente på sig.

Endelig blæser orkestret. Hun er på vej! Åbningsseancen er i gang.

Dronning Margrethe, der meget passende er i havblå kjole og hat, tager plads sammen med Prins Henrik, og rækken af taler kan begynde.

I sin velkomst siger formanden for Bygningsfonden Den Blå Planet, Bent Frank, at han har brændt efter dagen, hvor han kunne vise den færdige Blå Planet frem.

Og han tilføjer, at det er »en stor tilfredsstillelse, at indvielsen af Den Blå Planet i dag kan finde sted på en dato, som blev fastlagt for flere år siden, og inden for det oprindeligt afsatte budget«.

LÆS ARTIKEL

Arkitektonisk fyrtårn
Realdania, der har været en af projektets tunge donorer, er repæsenteret af adm. direktør Flemming Borreskov. Han kalder Den Blå Planet for et »et arkitektonisk fyrtårn« og et »pejlemærke, der byder os velkommen til København«.

Også Tårnby Kommunes borgmester Henrik Zimino (Den Blå Planet ligger i hans kommune) er begejstret for Nordeuropas største akvarium og virker bestemt ikke til at have fortrudt, at kommunen i sin tid forærede den 27.000 kvadratmeter store grund til projektet.

»Man bliver opløftet«, siger borgmesteren.

Også arkitekt Kim Herforth fra 3XN og Formanden for Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, professor Flemming Frandsen går på talerstolen, og Tårnby Koret synger en stribe sange, før det endelig er blevet tid til, at dronningen skal rejse sig og trykke på den store røde buzz-knap, der vil få biograflærredet til at rulle op, så hajer og rokker kommer til syne.

»Nu skal Den Blå Planet præsenteres for hele landet, nej for hele verden«, siger regenten.

Og under klapsalver trykker hun - endelig - på den røde knap, så lærredet summende forsvinder til vejrs, og det store blåturkise havmiljø kommer til syne.

LÆS ARTIKEL

Hypnotiserende

Dyrene derinde virker ligeglade med publikum. Rokkerne danser ikke ballet, og hajerne optræder ikke med actionscener. De er bare sig selv sådan en åbningsdag. Og det er egentlig også alt rigeligt.

Der blændes op for vand-visuals på salens loft, og ud af højtalerne kommer undervandsblop, så man får fornemmelsen af at være omsluttet af hav.

Gæsterne lader sig hypnotisere af vrimlen af liv bag den 45 centimeter tykke rude og synes for en stund at glemme ømme ben og royal tilstedeværelse.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?