Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Museumsdirektør Eike Schmidt står med en sort-hvid gengivelse af 'Vase med blomster' af Jan Van Huysum. Foto: Galleria degli Uffizi via AP

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blomstermaleri blev stjålet af nazisterne: Nu kræver museumsdirektør det returneret fra Tyskland

Maleriet befinder sig hos en tysk familie, men blev frarøvet museum i Firenze i 1944.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På et kunstmuseum i den italienske by Firenze kan publikum nu se et en sort-hvid kopi af et blomstermaleri af den hollandske maler Jan van Huysum og et skilt med store røde bogstaver. »Stjålet!«, står der på italiensk, engelsk og tysk.

Det er godt nok 75 år siden, at maleriet ’Vase med blomster’ forsvandt fra Galleria degli Uffizi, men med kopien og skiltet forsøgermuseumsdirektør Eike Schmidt nu at gøre opmærksom på sagen og få Tyskland til at aflevere oliemaleriet tilbage til museet.

Kunstværket blev stjålet fra museet i 1944 af nazistiske tropper under deres tilbagetrækning mod nord. Maleriet endte i første omgang på et slot i Sydtyrol og fandt siden vej til Tyskland, og i flere årtier efter krigen vidste man ikke, hvor det befandt sig.

»Tyskland har en moralsk forpligtelse til at returnere dette maleri til vores museum, og jeg forventer, at den tyske regering vil gøre dette så hurtigt som muligt, naturligvis sammen med andre kunstværker, som blev stjålet af den nazistiske værnemagt«, udtalte Eike Schmidt, som selv er tysk statsborger, forleden ifølge den engelske avis The Telegraph.

Først i 1991 dukkede blomstermaleriet op til overfladen og var på det tidspunkt i tysk privateje. Ifølge museumsdirektøren har kunstmuseet Uffizierne adskillige gange siden fået tilbudt at købe maleriet tilbage via mellemmænd. Men den slags handler kan der ikke bliver tale om, har Eike Schmidt udtalt:

»Maleriet er allerede den italienske stats ejendom og kan derfor ikke ’købes’«.

Jan van Huysum (1682-1749) betegnes som sin tids største blomstermaler. I Danmark har Statens Museum for Kunst et af hans overdådige blomsterstilleben i samlingen.

Kunstmuseet Uffiziernes mest berømte maleri i samlingen er Botticellis ’Venus’ fødsel’ fra 1485.


Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden