Optøjerne kommer flere måneder efter, at udstillingen med den korsfæstede McDonald-maskot åbnede på Haifa Museum of Art
Foto: Jani Leinonen, Mcjesus (2015) Photographer: Vilhelm Sjöström. Courtesy of the artist and Zetterberg Gallery

Optøjerne kommer flere måneder efter, at udstillingen med den korsfæstede McDonald-maskot åbnede på Haifa Museum of Art

Kunst

Nej tak til McJesus: Korsfæstet fastfood-maskot fører til heftige optøjer foran museum

Kunstværket ’McJesus’ har fået det kristne mindretal i Israel i gaderne. Bevæbnet med sten og brandbomber protesterer de mod Haifa Museum of Art, men museet nægter fortsat at fjerne værket.

Kunst

En korsfæstet Ronald McDonald har gjort det kristne mindretal i Israel sure. Så sure, at hundredvis af mennesker nu er gået på gaden for at protestere.

Med hvilket formål? De vil have kunstværket ’McJesus’, der lige nu har hjemme på Haifa Museum of Art, fjernet. Hvorfor? Det er simpelthen for stødende.

Det skriver Time Magazine.

Men trods stenkast, tre sårede politifolk og brandbomber rettet direkte mod Haifa Museum of Art nægter museet at fjerne værket – en udmelding, der har ført til så heftige optøjer, at politiet har måttet ty til tåregas og chokgranater for at opløse horderne af sten- og brandbombekastende kristne.

Protesterne har dog fået museet til at hænge et gardin foran indgangen til udstillingen samt et skilt, hvorpå der står, at hensigten med kunsten ikke er at støde.

Men et gardin og et skilt er tilsyneladende ikke nok til at tysse på de protesterende masser.

En af de utilfredse kristne har sågar camperet foran museets indgang med et skilt, hvorpå budskabet »respekter religion« står skrevet.

Også kunstneren bag McJesus, Jani Leinonen, har ønsket at få kunstværket fjernet fra udstillingen, omend det er af en anden årsag. Han støtter nemlig ’Boycott, Divestment, Sanctions’, en palæstinensisk bevægelse, der forsøger at presse Israels regering til at ændre dens politikker mod Palæstinenserne.

Gruppen har før haft succes med at overtale udenlandske kunstnere til at aflyse deres udstillinger og opvisninger i Israel.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce