»Havet er skønt«, synger den røde krabbe Sebastian i Disneys udgave af ’Den lille havfrue’ fra 1989, men skulle lille Sebastian fremføre sangen i dag, er det ikke usandsynligt, at kløerne ville vikle sig ind i trevler af plastik, før krabben ville dejse om efter at have spist mikroplast i årevis.
Verdenshavene lider. Den globale klimakatastrofes temperaturstigninger ødelægger det ene koralrev efter det andet, og i årevis har plastik og andet affald hobet sig op langs strande og i vandet. Det er den plastikforurening, som den britiske fotograf Mandy Barker dokumenterer i sine kunstneriske billeder, som på Fotografiska-museet i Stockholm indtil 25. august danner ramme om udstillingen ’Sea of Artifacts’.
Mandy Barker begyndte at lave dokumentariske fotografier af plastikforurening på stranden, men opmærksomheden på problematikken udeblev. Hun gav sig i stedet til at indsamle og omforme affaldet, så strandbillederne blev til smukke billeder af alt fra tandpastatuber til plastikblomster i omgivelser sortere end Marianergraven.
»Min rolle er som en tolks, der besidder fakta om og indsigt i farligheden af plastik i verdenshavene, som har evnerne til at udtrykke denne viden i en lettilgængelig form«, siger hun om sine fotografier.
Udstillingens 47 værker præsenterer et bredt udsnit af Barkers arbejde, herunder serien ’Beyond Drifting’, hvor plastik gengiver planktonorganismer truet af mikroplast, og ’Soup’, hvor kasserede fiskesnører formes som fuglereder.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her