0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tyske arvinger sagsøger museum: Vi vil have vores værker tilbage

Et kunstmuseum i Tyskland nægter at tilbagelevere lånte malerier af Piet Mondrian, lyder anklagen fra kunstnerens arvinger, der nu har sagsøgt museet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Piet Mondrians maleri 'Tableau No. VII,' som er et af de malerier, som kunstnerens arvinger vil have tilbage.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arvinger til den hollandske kunstner Piet Mondrian har sagsøgt et kunstmuseum i Tyskland for ikke at ville tilbagelevere fire malerier, der samlet set er vurderet til at være 1,3 millarder kroner værd. Det skriver kunstmediet Artnet News.

Ud over de fire billeder, der i dag hænger på Kunstmuseet Krefeld, søger arvinger erstatning for yderligere fire malerier, der ikke længere er en del af kunstmuseets samling, fordi de sandsynligvis er blevet byttet med andre kunstværker eller solgt på aktion i 1950’erne.

Alle de omtalte malerier er i Mondrians karakteristiske stil med sorte linjer, der indrammer forskellige primærfarver på en hvid baggrund.

Forsvundet under Anden Verdenskrig

I anklagen beskriver arvingerne, hvordan Mondrian i 1929 udlånte i alt otte malerier til Kaiser Wilhelm Museet – en del af Kunstmuseet Krefeld – til udstillingen ’Circle International. Painting and Sculpture’. Værkerne blev dog aldrig udstillet, da den daværende museumsdirektør døde, før udstillingen nåede at åbne.

Da nazisterne senere kom til magten, fordømte de Piet Mondrian, der endte med at flygte fra Tyskland. Museet fik en ny direktør udpeget af nazipartiet, hvilket gjorde det umuligt for kunstneren at få sine værker igen. Indtil sin død i 1944 var Mondrian overbevist om, at malerierne var gået tabt, men da de ikke var en del af museets faste samling, blev de ikke fundet af nazisterne.

Arvingerne har ligeledes været af den overbevisning, at malerierne var forsvundet, men nu viser det sig, at de i 1947 blev fundet igen på museets lager. Fire af malerierne blev senere solgt eller byttet, mens de resterende fire kom i kunstmuseets varetægt igen. Uden at arvingerne fik besked.

De har nu fået en ekspert og jurist involveret i sagen, der har vurderet, at museet er i uretmæssig besiddelse af værkerne. Det bestrider Krefeld-museet dog, og nu skal sagen derfor for retten. Det vides endnu ikke, hvornår der afsiges dom.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abon