0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Har du penge nok?: Nu har du chancen for at få fingre i et helt særligt maleri

Rembrandts bibelmalerier er ikke ligefrem noget, der ofte er til salg, men den, der har penge nok, har nu en sjælden mulighed for at anskaffe sig et maleri af den hollandske mester.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Courtesy Sotheby’s
Foto: Courtesy Sotheby’s

16 gange 21 centimeter måler oliemaleriet fra 1646. Ifølge Sotheby's er der aldrig blevet stillet spørgsmålstegn ved ægtheden, hvilket ellers ikke er ualmindeligt, når det gælder Rembrandt.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den engelske herre, der tilbage i 1848 købte Rembrandt-maleriet ’Abraham og englene’ for 64 pund, skulle bare vide.

I denne måned sælges den lille bibelscene af den hollandske maler som et af slagnumrene på den store auktion over gamle mestre på Sotheby’s i New York. Her forventer man, at oliemaleriet fra 1646 vil få et hammerslag på i omegnen af 20-30 millioner dollars, svarede til 130-200 millioner kroner.

Folk begynder at forstå, at kilden er ved at tørre ud

Maleriet er en af Rembrandts 136 bibelscener. De fleste findes i dag på museer, og ’Abraham og englene’ er et af kun to, som indtil videre stadig er på private hænder. Det måler 16 cm x 21 cm og er dermed ganske småt, men modsat hvad angår for eksempel maleriet ’Salvator Mundi’ af Leonardo da Vinci, som kom på auktion i 2017, og som blev solgt for 2,8 milliarder kroner, er der ikke samme usikkerhed om ægtheden. Rembrandt-maleriet har en lang og ubrudt proveniens, altså dokumenteret historik. Det skulle ifølge Sotheby’s kunne spores helt tilbage til et salg mellem to mænd i Amsterdam i 1647.

»Det er blandt de meget få værker af kunstneren, hvor der aldrig er blevet sat spørgsmålstegn ved ægtheden, og som er et uomtvisteligt mesterværk af kunstneren«, udtaler George Wachter, bestyrelsesformand og leder af afdelingen for gamle mestre hos Sotheby’s, i en pressemeddelelse.

Courtesy Sotheby’s
Foto: Courtesy Sotheby’s

De seneste måneder har maleriet været sendt på charmetur til Hongkong, Los Angeles, Amsterdam og London, og ifølge den hollandske Rembrandt-kender Jan Six, skal man nok forvente, at det ender et andet sted end i Vesten.

»De seneste Rembrandt-malerier, der blev solgt på markedet, gik til museer i Asien, og folk begynder at forstå, at kilden er ved at tørre ud«, siger han til The Art Newspaper.

En af de kunstnere, der har beundret ’Abraham og englene’, var den britiske maler Lucian Freud, der døde i 2011. Han havde det i sit atelier i 2007, hvor han studerede det for at arbejde videre med motivet i et af sine egne værker. Han måtte give op, hvorfor ved man ikke med sikkerhed. Sotheby’s foreslår selvfølgelig, at det kunne være, fordi Freud »ikke kunne forbedre det, som Rembrandt allerede havde skabt«. Ingen tvivl om, at man i New York gør alt for at malke guldkalven.

Læs mere:

Annonce

Læs mere