Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medier. Kim Bildsøe og Peter Møller får fremover en halv time senere fri, når Tv-avisen ændrer sendetid til 21.30.
Foto: Thomas Borberg

Medier. Kim Bildsøe og Peter Møller får fremover en halv time senere fri, når Tv-avisen ændrer sendetid til 21.30.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR: Vi ved godt, at den nye TV-Avis koster seere

TV-Avisen sendes fremover kl. 21.30. Det skal seerne lige vænne sig til først.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er lagt op til en skærpet konkurrence på nyhederne, når DR i aften for første gang sender TV-avisen klokken 21.30.

Efter en halv times nyheder fortsætter kanalen – som sædvanlig – med at sende magasinprogrammer som ’Horisont’ og ’Penge’. Magasinerne kommer dermed til at ligge oven i TV 2’s nyhedsudsendelse klokken 22.

Men i første omgang skal DR regne med at tabe seere på manøvren.

LÆS OGSÅ »Når man er inde og pille ved folks tv-vaner, og det er vi jo her, er forventningen, at vi på kort sigt vil tabe seere på det«, siger medieforsker Niels Marslev fra DR Medieforskning. »Det er noget andet end at lancere et nyt boligprogram eller et nyt underholdningsprogram. Vi ændrer noget, som har været fast pensum i rigtig mange år«.

Derfor tør han ikke spå om, hvor lang tid det vil tage at genvinde det tabte. Der er nemlig ingen erfaringer på området, man kan trække på.

Vi ændrer noget, som har været fast pensum i rigtig mange år.

Håber på nyhedsmættede seere
Det er 18 år siden, DR sidst flyttede på sendetiden for deres nyhedsflagskib, TV-avisen, og det var i et helt andet tv-landskab, hvor både kanaludbuddet og konkurrencen var mindre.

En tommelfingerregel siger, at omtrent 75 pct. af seerne til magasinprogrammerne er folk, der er blevet hængende efter TV-avisen, og de kan få det hårdt med de nye sendetider.

»Når vi gør det her, er det ud fra en tro på, at de programmer vi har, godt kan klare sig i den konkurrencesituation«, siger Niels Marslev.

Man håber samtidig på, at folk er mættede af nyheder efter TV-avisen og derfor ikke vil slå om på TV 2 for flere nyheder.

Problematisk public service

Henrik Søndergaard, public service-forsker ved Københavns Universitet, sammenligner den nye konkurrencesituation med en mild udgave af det, man så ved TV 2’s lancering i 1988. Her placerede den nye kanal sin nyhedsudsendelse lige oven i TV-avisen som en direkte udfordring til DR. »Det gjorde, at Nyhederne blev set ret lidt, så det gik man hurtigt væk fra«, siger Henrik Søndergaard. Forskellen er nu, at man lægger magasinprogrammer over for TV 2 Nyhederne, hvilket er en mindre frontal konkurrence. »Det vil formentlig gå ud over DR’s magasinprogrammer – dels fordi de sendes senere, dels fordi de skal konkurrere med TV 2. På nogle måder er det problematisk for public service, for der bliver mindre mangfoldighed for seerne«, siger han. Niels Marslev fra DR Medieforskning forklarer, at flytningen ikke er et forsøg på at skærpe konkurrencen på nyheder, men noget, der sker, for at man kan have en længere og mere sammenhængende sendeflade i primetime op til TV-avisen. Selv om den skærpede konkurrence altså ikke er målet, er den en realitet – hvad TV 2 hurtigt har øjnet.TV 2-direktør: Et fornuftigt trækEfter at DR meldte ændringerne ud, introducerede TV 2 News en nyhedsudsendelse klokken 21 – med den tidligere DR-mediedirektør Michael Kamber i værtsrollen.


»Det er jo et klart forsøg på at se, om der opstår et nyhedshul i sendefladen, når DR flytter deres TV-avis«, siger Niels Marslev.På TV 2’s hovedkanal har man ikke et modtræk til, at DR’s nyhedsmagasiner nu ligger oven i TV 2 Nyhederne.

»Men det er da klart, at det får en betydning for TV 2, men om det betyder, at vi mister seere, eller om det betyder, at DR mister seere, må vi afvente og se«, siger TV 2’s nyhedsdirektør, Michael Dyrby, der i øvrigt mener, at DR’s træk er fornuftigt.

»DR har mistet seere over de seneste år, hvilket vi også har, men de er så langt nede, at de bliver nødt til at gøre noget, og når de rykker TV-avisen, får de en længere primetime«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden