Skævert. De danske myndigheder begik flere alvorlige fejl, da de håndterede presseopbuddet under statsbesøget af den kinesiske præsident Hu Jintao i sidste uge, erkender lederen af Det Internationale Pressecenter.
Foto: MIKKEL KHAN TARIQ (arkiv)

Skævert. De danske myndigheder begik flere alvorlige fejl, da de håndterede presseopbuddet under statsbesøget af den kinesiske præsident Hu Jintao i sidste uge, erkender lederen af Det Internationale Pressecenter.

Medier

Dansk pressecenter undskylder Kinafejl

Det Internationale Pressecenter vil ændre proceduren for pressehåndtering ved udenlandske statsbesøg.

Medier

De danske myndigheder begik flere alvorlige fejl, da de håndterede presseopbuddet under statsbesøget af den kinesiske præsident Hu Jintao i sidste uge.

Sådan lyder det fra lederen af Det Internationale Pressecenter (IPC), der hører under Udenrigsministeriet og håndterer udenlandske mediers besøg i Danmark.
Uheldigt og presset forløb

»Det har været et meget uheldigt og presset forløb, som vi dybt beklager«, siger Annemarie Zinck.

Udmeldingen kommer, efter at den amerikanske tv-station NTD Television, der også sender på kinesisk, har fortalt til Jyllands-Posten, at danske IPC nægtede at give dem akkreditering til begivenheden. NTD Television drives af den religiøse Falun Gong-bevægelse, der er forbudt i Kina, og som bekæmper det kinesiske styre.

Avisen har desuden offentliggjort en lydfil, hvor en pressemedarbejder forklarer redaktøren på tv-stationen, at det er den kinesiske ambassade, der skal godkende de kinesiske medier ved statsbesøget.
Ikke dikteret af Kina

Men Annemarie Zinck afviser, at der har været tale om, at det danske pressecenter handlede på de kinesiske myndigheders vegne. Det har været et »rodet« forløb, hvor centeret har begået mange fejl, siger hun.

LÆS OGSÅ

NTD Television var akkrediteret af IPC til begivenheden, siger hun. Men de skulle på lige fod med andre udenlandske journalister have udleveret deres adgangskort, når de kom til landet.

Fejl på fejl
Processen ved et statsbesøg er, at de pressefolk, der følger direkte med en given statsleder, af praktiske årsager får udleveret akkrediteringskort af det pågældende lands ambassade. Det gælder imidlertid ikke uafhængige journalister, der får det af ICP.

»Men jeg har ikke erfaring med statsbesøg, så jeg troede, at når det var et kinesisk statsbesøg, skulle alle kineserne i den bunke«.

Annemarie Zinck anerkender, at det var en fejl at tro, at den kinesiske ambassade skulle håndtere udleveringen af akkrediteringskortene til den kinesiske presse.


Er ved at udrede forløbet
Ifølge lederen blev kortene imidlertid aldrig hentet af den kinesiske ambassade. De blev fundet på Det Internationale Pressecenter nogle dage efter.

Alt imens havde den kinesiske tv-station kontaktet det danske pressecenter flere gange. I en båndet optagelse, som Jyllands-Posten har lagt ud på deres hjemmeside, forklarer en pressemedarbejder hos IPC, at det er den kinesiske ambassade, der skal godkende kinesiske mediers akkreditering.

Men dette var også en fejl, siger Annemarie Zinck.

LÆS OGSÅ

»Jeg har endnu ikke kunnet finde ud af, hvorfor der bliver sagt sådan. Vi er ved at udrede forløbet«.

»Vi har også beklaget over for NTD Television, for det er ikke i orden, at det foregår sådan her«, tilføjer hun.

Nu ændrer IPC deres procedureregler, så det i fremtiden alene er ICP, der håndterer akkrediteringskortene – og aldrig ambassaderne – så kritiske medier ikke kommer i klemme.

»Helt ude i hampen«
Siden offentligheden fik nys om sagen, har kritikerne stået i kø for at kritisere det, de opfatter som kinesisk censur på dansk grund.

Til Politiken kalder journalistforbundets formand Mogens Blicher Bjerregård for sagen »helt ude i hampen«, ligesom Julian Isherwood, formand for Den Udenlandske Presseforening i Danmark, kritiserer det »rodede« forløb.

»Jeg kan ikke sige andet, end at vi lægger os fladt ned, og vi retter proceduren for fremtiden. Det her er en brøler, vi meget gerne ville have været foruden«, siger Annemarie Zinck.

Kan du forstå, at det kan fostre konspirationsteorier, når forløbet er så rodet, når en stormagt med vane for at censurere al kritisk presse kommer til Danmark?

»Jeg er et almindeligt fornuftigt menneske, så selvfølgelig kan jeg forstå, at man får den mistanke. Men jeg kan sige, at der ikke er noget om den. Det var et rodet forløb«.
FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden