Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Når ældre er dårligere til at spotte fake news, kan det ifølge forskere skyldes, at de ikke er vokset op med at skulle begå sig på internettet.
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN

Når ældre er dårligere til at spotte fake news, kan det ifølge forskere skyldes, at de ikke er vokset op med at skulle begå sig på internettet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt studie: Er du over 65? Så er du mere tilbøjelig til at dele fake news

Det er særligt ældre mennesker, der deler falske nyheder på de sociale medier, viser nyt amerikansk studie.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når falske nyheder spredes på de sociale medier, skyldes det særligt ældre mennesker. Det viser et nyt studie fra New York University og Princeton University ifølge The Verge.

Forskere har i samarbejde med YouGov undersøgt, hvordan befolkningen agerede på Facebook i månederne op til og efter præsidentvalget i 2016.

Via en app fik forskerne adgang til 3.500 facebookprofiler. Gennem dem kunne de høste data om folks religiøse og politiske overbevisninger, deres tidslinjer og de sider, de følger på Facebook – dog uden at kunne se forsøgsdeltagernes venner eller nyhedsfeed.

Og konklusionen var klar: Uanset om forskerne kiggede på folks uddannelsesniveau, køn, race, indkomst, eller hvor mange links de havde delt, var ældre mennesker absolutte topscorere, når det gjaldt deling af fake news.

Mens 11 procent af brugerne over 65 år delte falske nyheder på deres facebookprofil, var det samme tal for de 18-29-årige 3 procent.

Folk over 65 år deler altså mere end tre gange så mange fake news-artikler som yngre mennesker.

Få deler fake news

Falske nyheders påvirkning af vælgere er blevet heftigt debatteret siden præsidentvalget i 2016.

Efterfølgende er der blevet lavet flere undersøgelser, men med vidt forskellige udfald: Nogle forskere mener, at fake news formentlig har haft indvirkning på valgets udfald. Andre mener, at det er usandsynligt, da relativt få rent faktisk klikkede på de falske nyheder.

Den samme konklusion drager det nye amerikanske studie. Ifølge forskerne er det nemlig trods alt en relativt lille andel på tværs af alle aldersgrupper, der deler fake news. Kun 8,5 procent af panelet delte mindst ét link fra en falsk nyhedsside.

Men hvorfor er det især de ældre, der deler fake news på sociale medier?

Det spørgsmål mangler forskerne stadig at få besvaret. De har dog to teorier: For det første mangler ældre mennesker føling med, hvordan man agerer på internettet, fordi de først sent i livet er begyndt at bruge det. For det andet falder menneskers kognitive evner med alderen, hvilket kan gøre folk mere tilbøjelige til at falde for løgne.

Forskerne kunne desuden se, at folk af konservativ politisk overbevisning var mere tilbøjelige til at dele falske nyheder end brugere, der identificerede sig som liberale: 18 procent af de registrerede republikanske vælgere delte links til falske nyheder, mens kun 4 procent af de registrerede demokratiske vælgere gjorde det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden