Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Det nye røde flertal vil styrke DR og public service som 'Historien om Danmark'.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde partier: Nu vil vi aflyse besparelser i DR

Der er bred enighed i rød blok om, at besparelserne på DR og public service skal væk, og at der skal findes en løsning for Radio24syv.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De to partier, der har tegnet mediepolitikken under den borgerlige regering, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, har fået katastrofale valg, og nu vil det nye røde flertal tage et opgør med deres mediepolitik. Det er meldingen fra medieordførerne i Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

»Når jeg ser på de kulturpolitiske meldinger, er der enighed om at få justeret og ændret i den medieaftale, der er lavet«, siger Socialdemokratiets næstformand, kultur- og medieordfører Mogens Jensen.

Det er først og fremmest besparelserne på DR og public service, som partierne vil se på, men også public service-puljen og etableringen af en ny tv-kanal er i spil.

Ud over at styrke DR og public service er der i rød blok enighed om, at Radio24syv skal have en redningskrans. S, R og SF mener, at man skal køre videre med den dab-model, som den afgående regering sammen med Dansk Folkeparti besluttede at udbyde, kort før statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev valg.

»Vi er åbne over for et udbud af den dab-radiokanal, og det ser ud til, at der er positive signaler fra det nye flertal over for den løsning«, siger Mogens Jensen.

Både SF og Radikale Venstre mener, at dab-radioen er en god løsning, der kan redde Radio24syv.

Enhedslisten mener derimod, at man skal gå skridtet videre og ændre det udbud om FM4-kanalen, som Radio24syv hidtil har sendt på.

Partiet vil have ophævet kravet om, at 70 procent af de redaktionelle medarbejdere skal være ansat 110 kilometer fra hovedstaden. Et krav, som betød, at Radio24syv opgav at byde på radioen, fordi stationen ikke mente, at den med det vilkår kunne fortsætte med at lave den radio, 24syv har haft stor succes med.

FM4-båndet har allerede været i udbud, og der er kun én ansøger til at overtage FM4 efter Radio24syv de næste 8 år, nemlig en sammenslutning af mediehuse fra provinsen i Danmark under ledelse af Jysk Fynske Medier.

»Vi vil meget gerne have undersøgt, om det udbud kan laves om, for vi ønsker et udbud, der sikrer, at vi får de bud ind, der giver den bedste radio i Danmark. Man laver ikke god radio ved at sige, at nogen ikke må byde«, siger Søren Søndergaard (EL).

Men den løsning mener hverken Socialdemokratiet, Radikale eller SF længere er mulig. S og Radikale mener ikke, at man kan tillade sig at trække et udbud tilbage, når der allerede er en konkret ansøgning, som bliver sagsbehandlet i Radio- og tv-nævnet. Og SF synes, at det er landet fint med en FM4-kanal til et konsortium af mediehuse i provinsen og så en dab-kanal til Radio24syv.

Der er heller ikke enighed om, hvor meget eller lidt af besparelserne på DR, der skal rulles tilbage.

SF og Radikale mener, at man som minimum skal aflyse de besparelser, DR ikke har gennemført endnu, men varslet vil blive gennemført i 2021. Det drejer sig om 250 millioner kroner.

Enhedslisten mener, at den samlede besparelse på 770 millioner kroner – 20 procent af støtten til DR – skal rulles tilbage.

Men Socialdemokratiet vil ikke love noget på forhånd.

»Vi synes, at det er et stort problem, at man har gennemført besparelserne. Men pengene er disponeret, så der skal findes finansiering, hvis vi skal ændre det«, siger Mogens Jensen.

Partierne i rød blok er enige om, at der ikke kan laves nogen aftale, før der er fundet en ny regering. Men Enhedslisten opfordrer i en mail til de øvrige medieordførere til et snarligt møde for at finde ud af, hvad de kan blive enige om.

Ikke mindst for at sikre, at Radio24syv ikke når at lukke helt ned, før politikerne finder en løsning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden