0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

»Der er stadig ikke særlig stor forskel på, hvad rengøringsassistenten og bankdirektøren betaler, så det skal vi se på«, siger SF’s medieordfører Jacob Mark.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde partier vil ændre 'licensen', så de rige betaler mest til DR

Den borgerlige regering afskaffede­ licensen og indførte­ skattebetaling til DR. Men skattemodellen er »socialt skæv« og »farlig«, siger regeringens støttepartier, som nu vil have ændret­ aftalen.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er kun lidt over et år siden, at den daværende borgerlige regering og Dansk Folkeparti blev enige om at skrotte licensen.

Men nu vil den nye socialdemokratiske regerings støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, igen have ændret, hvordan danskerne betaler til DR, Radio24syv og anden public service. Aftalen er nemlig »farlig« og »socialt skæv«, lyder kritikken.

»SF kæmpede hårdt for at afskaffe licensen, fordi den var usolidarisk, fordi den betød, at en studerende eller en kontanthjælpsmodtager betalte lige så meget som den velhavende direktør. Men den model, som den borgerlige regering indførte, er heller ikke progressiv, så det skal vi se på«, siger SF’s medieordfører, Jacob Mark.

Radikale Venstres medieordfører vil også gerne være med til at finde en løsning, som er socialt mere retfærdig. Men det er ifølge medieordfører Jens Rohde ikke det største problem.

Han er især bekymret over, at støtten til DR risikerer at være til konstant diskussion, når danskerne betaler over skatten og ikke direkte via licensen som tidligere.

»Den erfaring, man har fra andre lande, hvor man er gået over til en skattefinansieret model, er, at man meget hurtigt reducerer det, der var en kulturinstitution, til en medievirksomhed. Det bliver sådan, at hver gang regeringen mangler penge, så må DR også holde for«, siger Rohde.

»Så forsvinder orkestre, og så forsvinder alt det, der har med kultur at gøre. Skattemodellen anser jeg som alt for farlig. Jeg kender Finansministeriet. Og det er meget politisk naivt at tro, at det ikke vil få indflydelse«, siger han.

Han kalder den borgerlige regerings model for »uacceptabel«. Den gik konkret ud på, at V-LA-K-regeringen og Dansk Folkeparti besluttede at finansiere public service ved at sænke personfradraget.

Hvis politikere vil slagte DR, kan de gøre det, uanset hvilken model man vælger

Jens Rohde foreslår, at man genindfører licensen eller en model, der minder om den, man har i Finland. Siden 2013 er der i Finland blevet opkrævet en særskat på 0,68 procent til public service-stationen YLE, Finlands svar på DR. Man kan dog maksimalt komme til at betale cirka 1.100 kroner per år, og lavindkomster og folk under 18 år skal ikke betale.

»Jeg vil insistere på, at uanset hvilken model vi finder, så skal der være vandtætte skotter mellem Finansministeriet og DR. Den løsning, der er nu, er uacceptabel. Hvordan modellen så skal være, er ikke så afgørende«, siger Jens Rohde.

Umuligt at sætte værn op

SF vil under ingen omstændigheder være med til at genindføre licensen, fordi den var usolidarisk. Og partiet tror heller ikke meget på den finske model.

»Man bør i stedet lave et selvstændigt DR-forlig, der fastlægger, hvad DR har af penge de næste 4 eller 5 år, og hvad de skal lave«, siger medieordfører Jacob Mark.

Risikerer I så ikke, at politikerne alligevel blander sig og ændrer forliget?

»Jo. Men licensen var jo heller ikke mere sikker, end at DR fik hakket 20 procent af sin økonomi under licenstiden. Hvis politikere vil slagte DR, kan de gøre det, uanset hvilken model man vælger. Det kan man ikke sætte noget værn op mod«, siger Jacob Mark.

Annonce

Enhedslisten har foreslået at erstatte den nuværende model med en medieskat, som skal sikre, at de mest velstillede borgere betaler mere til public service end dem med lave indkomster.

»Vi synes, at medieskatten skal være lige så progressiv som kirkeskatten. Et fattig arbejdsløs og en vellønnet journalist betaler nøjagtig det samme til public service i kroner og øre. Vi har fået lavet en model, som vil betyde, at man kan få kompenseret nedskæringen af DR«, har medieordfører Søren Søndergaard sagt.

SF og Radikale vil have et nyt medieforlig inden nytår.

»Det haster. Vi vil tage det ind allerede i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det er nødvendigt for at få anden runde af DR-besparelserne aflyst. Der er også en hel medieverden, der står og venter på, at vi bliver enige«, siger SF’s Jacob Mark.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen, men i en mail til Politiken skriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, at skattefinansieringen bliver en del af de kommende forhandlinger om en ny medieaftale.

»Her vil både armslængdeprincippet og en socialt balanceret finansiering selvfølgelig også være socialdemokratiske prioriteter«, skriver han.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?