Vinder. Tenoren Joseph Calleja  udgav årets klassiske album med  operaarier af blandt andre Puccini.  Til sommer kommer han til Tivolis Koncertsal.
Foto: PR

Vinder. Tenoren Joseph Calleja udgav årets klassiske album med operaarier af blandt andre Puccini. Til sommer kommer han til Tivolis Koncertsal.

Musik

Politikens anmeldere: Der skal klaverkræs og skønsang under juletræet

Her er årets 20 bedste klassiske dc'er og dvd'er.

Musik

1. Joseph Calleja: The Maltese Tenor

Et eksplosivt Suisse Romande-orkester dirigeret af Marco Armiliato og så en tenor, der kan synge 'Så kold den lille hånd er', så man er paralyseret og kommer til at tænke på Pavarotti, dengang han var ung og fantastisk.

2. Krystian Zimerman: The Liszt Recordings

Genudgivelse i anledning af Liszts 200-års fødselsdag med den polske klaveraristokrat Krystian Zimerman, solo og med Boston Symphony Orchestra dirigeret af Seiji Ozawa. Selv klaverets kraftigste udbrud ånder med en magisk, fri klang.

ANMELDELSE

3.Gerald Finley: The Ballad Singer

Der er dømt eventyr og fortid på den storladne måde, når barytonen Gerald Finley og hans akkompagnatør Julius Drake blænder op for balladernes episke liedunivers. Et album, der spænder fra Beethoven til Cole Porter.

4. Stephen Hough: Tjajkovskij

Med Minnesota Orchestra og dirigenten Osmo Vänskä har australske Stephen Hough indspillet Tjajkovskijs b-mol-koncert, så alt, hvad der hedder klavertekniske udfordringer, forvandles til overraskende, meningsfulde udsagn.
5.
Alexandre Tharaud: Scarlatti

Den franske klaveranarkist Alexandre Tharauds nyfortolkninger af Domenico Scarlattis iltre sonater bliver spillet tindrende klart som fuldgyldige værker. Uanset om de varer syv minutter eller bare 44 sekunder. ANMELDELSE6.Bejun Mehta: Ombra Cara

Kontratenoren slynger Händels glæde mod himlen, og det virile i klangen er kun et udgangspunkt. Cd'en fokuserer på arier skrevet til kastraten Senesino, og spændvidden er virtuos. Freiburger Barockorchester er tidens førende.

7. J.S. Bach: Johannes-passionen

English Baroque Soloists og Monteverdi Choir under Bacheksperten John Elliot Gardiner skaber heftige korsange, smertelige arier og fortællende recitativer som en uforskammet velklingende lidelseshistorie.

8. Verdi: La traviata

Renée Fleming, Joseph Calleja - igen - og Thomas Hampson er sangerdrømmeholdet, der gør dvd'en med Verdis udødelige hit-opera til et kirurgisk præcist adrenalinfix. Optaget på Covent Garden i London.

9. Anne-Sophie Mutter og New York Filharmonikerne

Den tyske violinstjerne har fået New Yorks fineste orkester og dirigent Alan Gilbert med på en samling ny musik, der blusser af lige dele dramatisk puls og mørkt vemod. Det passer perfekt til Mutters inderlige violinspil.

10. Trio Wanderer: Liszt og Smetana

Hvis man skulle udnævne en enkelt klavertrio - violin, cello og klaver - til vor tids bedste, ville det være disse franskmænd. Cd'en rækker fra Smetanas ungdommelige trio opus 15 til transskriptioner af sen, rugende Liszt i 'La lugubre gondola'.

11. Natalie Dessay: Cleopatra

Uddrag fra Händels 'Julius Cæsar' med sopranen Natalie Dessay, dirigenten Emmanuelle Haïm og periodeorkestret Le Concert d'Astrée. Ikke mere underspillet end at recitativet inden Dessays smukt varierede arie 'Piangerò' dirrer af ophidselse.

12. Ars Nova: The Natural World

Koret Ars Nova under dirigent Paul Hillier sætter ikke en stavelse forkert i det stringent absurde Pelle Gudmundsen-Holmgreen-univers. Gamle og nye uimodståelige halsgreb på det danske sprog kan opleves her.

ANMELDELSE

13. András Schiff: Schumann

Pianisten begynder sin solorejse med den unge Schumanns sommerfugleflagrende 'Papillons'. Hans version af de senere 'Waldszenen' er fremragende og fremdriften 'Kinderszenen' nærmest overrumplende.

ANMELDELSE

14. Christian Thielemann: Beethovens symfonier

Dette dvd-sæt med alle Beethovens symfonier knytter bånd tilbage til Karajan og Furtwängler. Dirigenten Christian Thielemann og Wiener Filharmonikerne er respektaftvingende, hvad angår det niveau, de udøver deres kunst på.

15. Nelson Freire: Liszt

For en gammel romantiker som pianisten Nelson Freire er Liszt en kerneydelse. Her er en farlighed og karakter i anslaget, som giver dybde til hele cd'ens solide udvalg af soloklaverværker. Inklusive sonaten i h-mol.

16. Lisa Batiashvili: Echoes of time

Den unge eksgeorgiske violinist giver et fængslende billede af sovjettiden med Bayerns Radiosymfoniorkester under Esa-Pekka Salonen. Bidsk, barsk, satirisk, inderligt. Aldrig optimistisk.

17. Svend Erik Tarp: Piano Works

Årets danske klaveroverraskelse Tonya Lemoh i smukke, modsigelsesfrie fortolkninger af den halvglemte komponists sværmeriske melodier og hamrende rytmiske motiver.

ANMELDELSE

18. Ingolf Wunder: Chopin

Det vakte skandale, da den internationale Chopin Konkurrence i Warszawa sidste år ikke blev vundet af østrigeren Ingolf Wunder. Med overblik renser den bare 25-årige pianist Chopins ellers så ofte misbrugte noder.
ANMELDELSE


19. Gershwin: Rhapsody in Blue

'Rhapsody in Blue', men også Gershwins koncert i F-dur og suiten 'Catfish Row'. Jazzpianisten Stefano Bollani har en finpudset teknik, der gør ham ideel til opgaven. Leipzigs Gewandhausorchester under Riccardo Chailly hygger sig!

ANMELDELSE

20. Quatour Diotima: Schönberg, Webern, Berg

Sopranen Marie-Nicole Lemieux er ekstremt udtryksfuld med den franske kvartet Quatour Diotima, når de sammen giver glasklart og smukt nyt liv til tre atonale brødre i ånden fra Wien i undergangstiden.

ANMELDELSE

FACEBOOK

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce