0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Foto: Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Greta Thunberg læser op af en tale på en ny sang af bandet The 1975, der er den første sang på bandets kommende album

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg er taknemmelig over, at jeg får muligheden for at sprede mit budskab«: Greta Thunberg har lavet en popsang om klimakrisen

Sammen med det britiske band The 1975 har Greta Thunberg indspillet en sang. Angiveligt skal flere andre større bands have takket nej til at samarbejde med den svenske klimaaktivist.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Alting skal forandres. Og forandringen skal ske i dag«.

En af tidens mest prominente stemmer tilhører 16-årige Greta Thunberg. For et halvt år siden opildnede hun os mennesker til at skrotte håbet for fremtiden. Vi skal i stedet begynde at panikke, som var vores huse gået op i flammer. For det er de, lød hendes budskab under World Economic Forums topmøde i Davos tilbage i januar.

I dag er budskabet stadig det samme, hvilket citatet ovenfor, der stammer fra en ny sangudgivelse, er et eksempel på.

Den svenske klimaaktivist er nemlig blevet en del af Manchester-bandet The 1975’s popmaskineri. Hun er med på gruppens første sang, også kaldet ’The 1975’, fra deres kommende plade.

Albummet er først sat til udgivelse i februar 2020, men budskabet på singlen, der udkom i slutningen af juli, er ifølge bandet selv så vigtigt, at sangen måtte se dagens lys.

»Efter vi mødte hende (Greta Thunberg, red.) i Stockholm og indspillede sangen, blev vi i bandet enige om, at budskabet ikke kunne lade vente på sig i seks måneder. Det ville have gjort udgivelsen til et spørgsmål om forfængelighed fra vores side«, fortæller bandet til BBC.

Den vigtigste stemme

På sangen læser Greta Thunberg op fra en tale, mens bandet står for det musikalske baggrundstæppe. Bandets manager, Jamie Oborne, fortæller ifølge The Guardian, at den unge svensker står for en sandhed, der rækker ud over menneskets erfaring, når hun siger, at verden skal forandres her og nu. Derfor er hun netop »den vigtigste person« i hele verden at give en platform. Om sangudgivelsen siger klimaaktivisten selv:

»Jeg er taknemmelig for, at jeg får mulighed for at sprede mit budskab til et nyt og større publikum. Jeg synes, at det er dejligt, at The 1975 er så engageret i klimakrisen. Vi er nødt til hurtigt at få folk i alle afkroge af vores samfund til at involvere sig. Og det her samarbejde er helt klart noget nyt«, skriver The Guardian.

Flere ’større kunstnere’ end The 1975 skal angiveligt have takket nej til at medvirke på sangen, hvilket bandet beskriver som det rene vanvid. BBC oplyser dog ikke, hvem der er tale om.

Budskabet nedbryder barrierer

Selv om bandet ifølge The Guardian ikke er det mest succesfulde band i verden, bliver de efterlignet af mange. Det kan være med til at sprede Greta Thunbergs budskab ud over bandets egne kredse, skriver avisen. Bandet har ikke tidligere haft andre med på deres sange, hvilket kan styrke vigtigheden af budskabet yderligere samt »forstærke kvinders stemmer« i verden.

Overskuddet fra sangen går til den internationale græsrodsbevægelse Extinction Rebellion. Bevægelsen byder samarbejdet mellem Greta Thunberg og The 1975 velkommen og skriver i en udmelding, at musik kan »nedbryde barrierer« – og at der virkelig er behov for netop det på grund af den »nødsituation«, vi står over for.

I august sidste år markerede Greta Thunberg sig ved at strejke for klimaet hver fredag under kampagnen ’Skolstrejk för klimatet’. Det medførte en verdensomspændende kampagne, hvor over 100.000 elever i op mod 1.700 byer på alle beboede kontinenter fulgte trop. 20. september vil hun og andre unge klimaaktivister verden over endnu en gang strejke for at sprede deres budskab.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden