0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Shu-bi-duas sangskriver er »helt ligeglad med«, at 'Danmark' er røget ud af Højskolesangbogen

Pia Kjærsgaard mener derimod, at det bør få konsekvenser for udvalget bag den nye udgave af sangbogen, at der er fundet plads til ’Ramadan i København’, når Shu-bi-duas sang fra 1978 ikke kom med.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Johnny Bonne
Foto: Johnny Bonne

Det danske band Shu-bi-dua blev dannet i København i 1973 og blev hurtigt folkeeje. Fra venstre ses Claus Asmussen, Kasper Winding, Willy Pedersen, Kim Daugaard, Michael Bundesen og Michael Hardinger.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyligt afdøde Michael Bundesen, Michael Hardinger og resten af Shu-bi-dua skrev ’Danmark’ i 1978.

Siden er sangen blevet hvermandseje. Men nu bliver det ikke længere muligt at skråle »de varme lande er noget lort« med Højskolesangbogen som kilde.

Sangen om Danmark er nemlig valgt fra til den 19. udgave af Højskolesangbogen, der offentliggøres i dag – bare fire dage efter Michael Bundesens død.

Shu-bi-duas Danmarkssang har været med i de to seneste udgaver af Højskolesangbogen fra 1989 og 2006, men nu er det slut.

»Vi er enige om, at den sang har haft sin tid. Det er egentlig bare fordi, vi ikke synes, det er en spændende og god nok sang«, siger kirke- og kormusiker Anne Odgaard Eyermann til Radio4. Hun er én af de seks, der har udvalgt sangene til Højskolesangbogen.

Samme melding kommer fra formanden for Højskolesangbogsudvalget, Jørgen Carlsen. Han sammenligner sangen med ’Mormors kolonihavehus’ af duoen Clausen og Petersen, der ligeledes må se sig strøget fra den nye udgave af den kendte sangbog.

»De har været med to gange. Skal de med tredje gang, så begynder vi at krone dem som moderne klassikere. Har de kvalitet til det? Nej, det har de sgu ikke. Så de er røget«, siger Jørgen Carlsen til Radio4.

Shu-bi-duas sang om Danmark har tidligere mødt kritik for starten på 2. vers:

»Der findes andre mennesker end dem, der er danske. De bor i huler og slås hele dagen. Det har vi li’godt aldrig nogensinde gjort. De varme lande er noget lort«, lyder teksten.

Jørgen Carlsen afviser, at sangen ryger ud på grund af netop de sætninger.

»Vi har betydelig mere fornærmende sange i bogen end denne temmelig uskyldige, drengede vittighed«, fastslår han overfor Radio4.

Shu-bi-duas guitarist og sangskriver, Michael Hardinger, mener bestemt ikke, tiden er løbet fra humoren i sangen. Men han siger til Radio4, at han ikke er specielt oprevet over, at den bliver droppet.

»Jeg er helt ligeglad med, om den er i Højskolesangbogen eller ej. Det er en dejlig bog lige meget hvad. Vi tjente ikke engang særlig mange penge på at være med i den. Hvis man fik en halv million, ville jeg være stærkt oprevet«, siger han til Radio4.

Beslutningen møder derimod kritik fra Dansk Folkepartis tidligere formand, Pia Kjærsgaard, der mener, sagen bør konsekvenser for Jørgen Carlsen og co.:

Citathistorie: Radio 4. Tilføjet tweet fra Pia Kjærsgaard.