Foto: BORBERG THOMAS
Roskilde Festival

Roskilde Festival: »Vi er åbne for andre etniske minoriteter«

Udviklingschef Esben Danielsen afviser, at Roskilde er en lukket hvid klub.

Roskilde Festival

Rokilde Festival er en lukket klub for hvide danskere og gør ikke nok for at tiltrække samfundets op mod 10 procent ikke-etniske danskere, mener phd. i musikvidenskab Henrik Marstal.

LÆS ARTIKEL

LÆS DEBATINDLÆG

Det er festivalens udviklingschef Esben Danielsen ikke enig i, men han er meget åben for nye bud på, hvordan Roskilde Festival kan tiltrække etniske somaliere, pakistanere, tyrkere, bosniere, thaier og andre ikke-etniske danskere til festivalen.

»Henrik Marstal har ret i, at det er et problem. Vi har i årevis debatteret, hvordan vi kan henvende os til et mere mangfoldigt publikum, men vi har stadig ikke fundet nogle løsninger, der virker«, siger Esben Danielsen.

Henrik Marstal mener eksempelvis, at festivalen burde invitere flere bands fra den tredje verden.

Største udbud af musikere fra den tredje verden
»Henrik Marstal har vist ikke opdaget, at vi er den festival i Europa med det største udbud af musikere fra den tredje verden«, siger Esben Danielsen, der i øvrigt ikke mener, at det har gjort en forskel, at festivalen har booket flere bands fra eksempelvis Bosnien og Somalia.

»Det har vi prøvet i flere år, men det får ikke de etniske minoriteter til at komme«.

Ifølge Henrik Marstal burde Roskilde Festival markedsføre sig i andre miljøer end blandt Gaffas kernlæsere. Det mener Esben Danielsen dog også, at festivalen har gjort i mange år.

Han har respekt for, at Henrik Marstal sætter problemet på dagsordenen, men synes, at det er naivt at forestille sig, at Roskilde Festival kan løse integrationsproblemerne i Danmark.

»Det er ikke vores markedsføring, det er galt med. Det afspejler et problem i resten af samfundet«, siger Esben Danielsen om de ikke-etniske danskeres manglende tilstredeværelse på Roskilde Festival.

»Men vi mangler nogle gode bud på, hvordan vi kan tiltrække dem«, siger Esben Danielsen, som ikke mener at Henrik Marstals indspark i debatten byder på særlig konstruktive forslag

Vil ikke sige, at folk skal tage mere tøj på
Det gør størstedelen af de mere end 150 Ibyen.dk-læsere, der har kommenteret Henrik Marstals kritik af Roskilde Festival, heller ikke.

Henrik Marstal mener også, at de billeder af nøgne og påvirkede mennesker, der hvert år kommer ud i pressen i hobetal, kan være med til at skræmme visse væk fra festivalen.

»I år så jeg en splitternøgen kvinde på festivalpladsen. Man skulle tro, at de vagter, der alligevel tjekker armbånd og holder øje med, at folk ikke tager egne drikkevarer med ind, også kunne fortælle folk, at deres påklædning eller mangel på samme, måske virker stødende på nogen?«, siger Henrik Marstal, som får svar på tiltale fra Esben Danielsen.

»Det kan godt være, at det skræmmer nogen væk. Men hvis der er nogen, der går nøgne rundt, er vi ikke interesseret i at sige til dem, at de skal tage mere tøj på«, siger Esben Danielsen.

Romaerne skal behandles ordentligt

Både i år og sidste år har de hundredvis af romaer, som kommer på Roskilde Festival for at samle flasker, skabt voldsom debat. Romaerne føler sig chikaneret og uvelkomne, og omvendt mener mange festivalgæster, at romaerne har en generende adfærd.

Problematikken omkring romaerne, nævner Henrik Marstal også i sit debatlindlæg

»Det undrer mig år efter år, at de eneste mennesker, jeg ser, med en anden etnisk baggrund end dansk er flaskesamlende romaer, der i den grad slet ikke er med i festen«.

LÆS OGSÅ

Esben Danielsen ærgrer sig over den chikane, som romaerne oplever.

»Vi vil fortsat opfordre folk til at behandle hinanden ordentligt«, siger Esben Danielsen, der mener at Roskilde Festival i forvejen har været gode til via medierne, at sætte fokus på problemet med den chikane, som romaerne oplever.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce