Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Hjemløs. Hjemløsespillet skal give spillerne på Roskilde Festival indsigt i, hvad det vil sige at leve på gaden.
Foto: BRINKMANN MIE

Hjemløs. Hjemløsespillet skal give spillerne på Roskilde Festival indsigt i, hvad det vil sige at leve på gaden.

Roskilde Festival

Tilbud til Roskilde-gæster: Prøv at være hjemløs

Roskilde Festivals fokus på socialt udsatte falder i god jord hos festivalgæsterne.

Roskilde Festival

Kimi Joy er stofafhængig prostitueret. Hun kommer fra et hjem med omsorgssvigt og har solgt sex, siden hun var seksten.

Lige nu står hun på et lille podie i Poor City i camping østs fjerneste hjørne.

Kimi Joy er en af karaktererne i hjemløsespillet, der er et initiativ af værestedet Morgencaféen. Det er Amanda, der har taget den store lyshårede paryk på, trukket et karakterkort og derved er blevet til Kimi Joy i det kvarter, som det tager at gennemføre spillet.

Festivalgæster bliver klogere Hjemløsespillet er en blanding af rollespil og brætspil, hvor festivalgæsterne selv agerer brikker. Formålet er at give spillerne indsigt i, hvad det vil sige at leve på gaden. Og det virker.

»Min mor har arbejdet på et herberg, så jeg har vidst noget om hjemløse i forvejen, og jeg har aldrig set ned på dem. Men jeg har ikke været klar over, hvor hårdt det er at leve på gaden«, siger Amanda.

Amanda synes, hun har lært noget om de hjemløses situation og kunne godt tænke sig endnu mere information om emnet.

»Jeg har gået rundt om Poor City i nogle dage og kigget, og da de spurgte, om jeg ikke ville være med, sagde jeg ja. Spillet har gjort mig klogere, men jeg vidste eksempelvis ikke, at alle karakterer er baseret på rigtige menneskers skæbner. Det kunne man godt gøre mere ud af«.

»De unge er rigtig rare«
Morgencaféen er kun én af adskillige organisationer, der er blevet inviteret til Poor City af Roskilde Festival, hvor de skal sætte fokus på fattigdom i Danmark. Gjæstebudet har uddelt gratis suppe, Hus Forbi sælger aviser, Center for Positiv Integration oplyser om Romaer og Social Lab sætter fokus på kreative måder at bekæmpe fattigfom på.

Alle organisationer er overordentligt glade for den modtagelse, de har fået af festivalgæsterne.

John Andersen, der er talsmand for Hus Forbis sælgere, er positivt overrasket over de unges modtagelighed.

»Festivalgæsterne er rigtig, rigtig rare. De unge er egentlig ikke vores målgruppe, og mange ved ikke, hvad Hus Forbi er. Men når man forklarer det, er de meget lydhøre over for problematikken. Så køber de gerne en avis og giver også en drikkeskilling«.

John Andersen fortæller, at 1.300 af alle hjemløse i Danmark er unge mellem 18 og 29 år.

»Det er jo skræmmende, og det er vigtigt for os at gøre de unge opmærksomme på, at det sociale sikkerhedsnet ikke eksisterer, når man først er havnet på gaden«.

Vil hellere høre musik
Små ti meter fra Hus Forbi sælgernes container er Gregory og Peter fra Belgien gået i gang med at deltage i Social Labs idéudviklingskonkurrence. Ved festivalens slutning bliver de bedste idéer valgt ud, og ophavsmændene får vejledning og penge til at føre dem ud i livet.

Belgierne er begge socialarbejdere og tvivler på, at initiativet tiltaler folk, der ikke i forvejen interesserer sig for social ulighed.

Det kan de have ret i. Ida Marie og Laurent, der sidder på en bænk ved en af Social Labs info-plancher og spiser, interesserer sig ikke synderligt for festivalens fokusområde.

LÆS ARTIKEL

»Jeg har slet ikke sat mig ind i det, men jeg har læst om det i festivalavisen, og det virker, som om det viser de hjemløses vilkår på en autentisk måde«, sig er Ida Marie.

Hun synes, at det de sidste dage har været for varmt til, at hun har gidet beskæftige sig nærmere med emnet - og nu starter musikken jo lige om lidt. »Men det er et sjovt koncept«, tilføjer Laurent.

Emil Tin, som er medstifter af Social Lab, forventer også, at der bliver lidt mere stille i Poor City, når musikken begynder.

Indtil videre er det dog gået over al forventning.

»Vi har haft to målgrupper - dem, der bare kommer for at sidde og spise deres mad, og dem, der kommer hver dag og deltager i vores daglige udfordringer. Og vi har fået en del rigtig gode ideer fra begge grupper«, siger Emil Tin.

Organisationerne er tilfredse

Organisationernes begejstring er stor, men torsdag formiddag er fremmødet i Poor City yderst beskedent, og i de fleste containere sidder der blot et par frivillige og venter på at klokken bliver tre. Dér begynder festivalgæsterne lige så stille at vågne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Imens går en hjemløs rundt og samler skrald. Hus Forbis oprydningshold har været så effektivt de seneste dage, at der ikke kan spottes så meget som ét cirgaretskod på græsset.

Michael Espensen, der er daglig leder af Morgencaféen, er yderst tilfreds. Omkring 200 unge har hver dag deltaget i hjemløsespillet, og de har levet sig så meget ind i rollerne, at en endda insisterede på at spille den hund, som fulgte med vennens hjemløsekaraktér.

»Der har været en hel enorm interesse for vores arbejde, og rigtig mange har tilmeldt sig vores nyhedsbrev«.

Ved siden af, på spillebrættet, kaster Amanda begejstret hænderne i vejret. Hun vandt spillet, og Kimi Joy fandt en vej ud af hjemløseheden. En del af de andre dør undervejs.

LÆS OGSÅ

TEMAIBYENs Roskilde-site

Tilmeld dig IBYENs Roskilde-nyhedsbrev og få Roskildenyheder i din mailboks

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce