Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JANUS ENGEL
Foto: JANUS ENGEL

Modsætninger. Father John Misty er rastløs og rodløs, et liderligt mandebarn og en morsdreng oven i hatten.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Halvguden Father John Misty erobrede Roskilde med sindssyg koncert

J. Tillman er den moderne mand totalt ude at skide og helt oppe at køre.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan godt være, jeg opfører mig som en galning, men hvis du tror, det betyder, jeg er tosset, så tager du gevaldigt fejl!

Sådan synger Father John Misty på sit ærligt talt smågeniale album ’I Love You Honeybear’ og mandens koncert i Roskilde var én lang opvisning i, hvordan man med total dødsforagt balancerer på knivsæggen mellem galskab og tosseri.

På sit andet album under navnet Father John Misty fremstår J. Tillman som rockmusikkens svar på Knausgaard. Manden der nådesløst, hudløst ærligt og med aldrig svigtende ordforråd og appetit på at variere beskrivelsen af sine fejl og mangler, hudfletter sig selv og kvinderne omkring sig, så man både krymper sig, mærker piskesnerten og griner svedent i skægget.

Det er lige så sjovt, som det er giftigt. Ekvilibristisk, skræmmende begavet, megaflabet og heldigvis også rock’n’roll om en hals.

Det sidste er vigtigt. For en af kvaliteterne ved ’I Love You Honeybear’ er de mange ord og det imponerende ordforråd. Hvordan slipper man levende fra den slags live?

Leg med klicheerne

Det fik man et mildest talt overbevisende bud på, da Father John Misty indtog Avalon Scenen, som var det en kvinde, han skulle erobre med alle de dyre og billige tricks i bogen.

Hvis hans sange lyder som Knausgaard udsat for The Beach Boys, så lignede Mr. Misty mest af alt en værtshusudgave af Nick Cave. Sort jakke og opknappet hvid skjorte flagrende ud af bukserne som efter en våd og rodet aften.

Efter at været kravlet op på scenen igen med håndværkersmil og skjorten flagrende efter en tur i publikums favn, konstaterede han, at han lignede en mand, der lige var kravlet op af en kiste. En zombie. Men han opførte sig ikke sådan.

INTERVIEW

Tværtimod kastede han sig over sine lige så smukke som sardoniske sange og reddede dem fra deres egen ordrigdom ved at sno sig som en slange om mikrofonstativet, ligge fladt på ryggen og drible frækt med samtlige rockstjerneklicheer.

»You see me as I am, it’s true / The aimless, fake drifter and the horny, man-child, mamma’s boy to boot«, sang Misty, da han inviterede publikum med til »en intim stund«. Og intimt var det selvfølgelig, da han beskrev, hvordan hun sidder overskrævs på ham. Men det virkeligt intime befinder sig et andet sted bag kulissen i hans sange.

Angsten for at miste rider ham som en mare. Det er derfor, han er sådan et dumt svin. Han forlod sin kristent fundamentalistiske familie og så sig ikke tilbage. Så fuck det hele fra mig!

Liderligt mandebarn

Misty har den ægte Don Juans forbandelse. 1001 i Spanien, men hvad med den eneste ene? Først da bliver det svært. Når man er rastløs og rodløs, et liderligt mandebarn og en morsdreng oven i hatten!

»Det var for sindssygt!« lød den samstemmende reaktion hos de tre uafhængige publikummer, jeg overhørte bagefter. Et modeudtryk. Men det ramte hovedet på sømmet.

Måden Tillman kastede rundt med instrumenterne, mens han kravlede rundt på alting, inden han lukkede og slukkede med en frådende og rasende rockversion af det bundløst sarkastiske selvportræt ’The Ideal Husband’ var vitterlig ret sindssygt.

Men det var også en vanvittigt præcis beskrivelse af skikkelsen Father John Misty, halvbumsen og halvguden. Den moderne mand totalt ude at skide og helt oppe at køre. Almægtig og afmægtig i samme uimodståelige omkvæd sunget af en virkelig velsyngende Tillman.

Han åbnede med ’I Love You Honeybear’. Skøn fællessang om kærlighed på et lagen, der med sine pletter af masacara, blod, aske og sperm ligner en Rorschach-test. Et på én gang sarkastisk og medrivende højdepunkt blev ramt med den brillante pastiche ’Bored In The USA’.

Father John Misty og bandet pløjede sig igennem ’I Love You Honeybear’ og et par udvalgte godbidder.

Bagefter tænkte jeg to ting. Manderollen i rock bliver aldrig helt den samme igen. Og det her er for sindssygt. Altså på den overvejende gode måde!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden