0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Blood Orange har alle New Yorks farver i blodet

Dev Hynes alias Blood Orange har optaget lyde på gaden til sit spritnye album, der fejres i aften med en koncert på Roskilde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jason Nocito/PR/www.housetribeca.com
Foto: Jason Nocito/PR/www.housetribeca.com

Blodappelsinen. Dev Hynes har produceret for et væld af kendte musikere, men fredag aften står han selv på scenen på Roskilde Festival.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg mistede alt. Alle mine møbler, alle mine ting, min musik. Og min hund. Det hele brændte«, fortæller Dev Hynes – med kunstnernavnet Blood Orange – i telefonen fra New York.

Dev Hynes’ lejlighed i New York brændte ned i 2013, og ikke engang væggene i lejligheden stod tilbage. Han var flyttet fra sin hjemby London til New York i 2007, og han havde skabt sig et liv i den amerikanske by, hvis farverige kompleksitet også synes som skabt til at inspirere hans lige dele collageagtige og melodiske r'n'b.

I amerikanske medier har han fortalt om en tilværelse, hvor han blander sin interesse for at komponere og skrive med at gå til koncerter, spille koncerter både små og store steder, gå i teatret, spille fodbold i parkerne og dyrke hobbybasketball på et ikke for ambitiøst hold, der engang blev grundlagt af Beastie Boys.

Meget kunne han efter branden bare fortsætte med. Men i mere end et år havde han ikke noget sted, han kunne kalde hjem, og det sendte ham ned i en krise at have følelsen af at skulle begynde forfra igen.

Optog byens lyde

På hans nye album ’Freetown Sound’ kan det høres, hvad Dev Hynes for eksempel gjorde, da han skulle samle sig igen oven på branden.

Han gik rundt i New York og optog byens lyde. En motorcykels acceleration, en tenors tolkning af Puccini, en gadesaxofonist og stumper af samtaler er noget af det, han optog på sin iPhone på Broadway, i Washington Square Park og – for operasangerens vedkommende – under en bro i Central Park.

Lydene og gæstevokaler ved blandt mange andre Debbie Harry, Nelly Furtado og Carly Rae Jepsen udfordrer og komplementerer musikken på det vilde album ’Freetown Sound’, der ifølge Dev Hynes selv overordnet set handler om hans forhold til New York:

»Albummet reflekterer, at jeg havde behov for at få samlet mit liv igen, og hvor jeg er i livet, til daglig, i New York«.

Titlen på albummet opstod naturligt undervejs som et billede på den frihed, man kan føle i New York, siger han:

»’Freetown Sound’ lyder i mine ører som noget, The Clash eller P.I.L. kunne have kaldt et album. Det kan jeg godt lide at tænke på«.

Smagen af lyde

»Can you see the nigga in my face? And the stare given in the place of a hand«, lyder et par linjer i teksten til det nye nummer ’But You'. Også andre steder på ’Freetown Sound’ kredser Dev Hynes om at være sort i en hvid verden:

Jeg beskæftiger mig nu ikke meget tydeligt med racisme eller med politik i det hele taget. Det er mere noget med, hvordan jeg selv oplever verden

»Men jeg beskæftiger mig nu ikke meget tydeligt med racisme eller med politik i det hele taget. Det er mere noget med, hvordan jeg selv oplever verden«.

Den 30-årige kunstner har skrevet for og samarbejdet tæt med blandt andre Solange Knowles, Carly Rae Jepsen og Florence Welch fra Florence and the Machine.

Han har også produceret mange kusntnere, herunder Chemical Brothers og Basement Jaxx. Egentlig foretrækker han at holde sig i baggrunden og lade andre stå i rampelyset.

Han hader at turnere, men kan alligevel ikke holde sig fra scenerne, fordi han til gengæld elsker at optræde. Heldigvis.

Publikum oplever sædvanligvis en fyr, der kan alt det bedste i pophistorien fra 1979 og frem og præsenterer sin viden på en personlig og festlig måde med rytme i alle de skulderlange dreadlocks.

Hvad Dev Hynes oplever fra scenerne, ved han kun selv. Formentlig ind imellem noget temmelig syret. Dev Hynes hører nemlig til den lille procentdel af menneskeheden, der har såkaldt synæstesi. Det vil sige, at han for eksempel kan smage lyde, høre farver og se berøringer.

Måske er det med til at gøre hans musik ekstra farverig.

Blood Orange spiller torsdag kl. 21 på Roskildes scene Avalon.

Læs mere:

Annonce

Læs mere