Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS
Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de vildeste, vigtigste og sjoveste historier fra årets Roskilde Festival

En falsk Snowden, et omdiskuteret band på Orange, en masseklipning af armbånd og følelsen af at feste og aldrig ville sove. Det var Roskilde 2016.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tanken om at skulle hjem og sove i egen seng efter en lang festival virker på samme tid tillokkende og skræmmende.

For nok er komforten tiltrængt for de fleste, men det betyder også, at der ikke er flere koncerter, madkøer, regnskyl eller endeløse gode og mellemgode aftaler om at mødes med vennerne et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.

Ikke flere smukke nattefarver over Orange, ikke flere danseeksplosioner under teldugene og ikke flere små mirakler, som når en af vennerne forsvinder midt under en tætpakket koncert for pludselig at dukke op igen i menneskemængden med en papholder fuld af fadøl.

Roskilde Festival 2016 er slut, og hvis du mentalt ikke er helt parat til at give slip, får du her en lille genudsendelse af festivalen, sådan som vi oplevede den på Politikens Roskilde-redaktion.

Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

Snowden og selvpåført shitstorm

Knap nok var sluserne åbnet til campingområdet, før der var mislyde i festivalstemningen. Hvad skulle den nye datapolitik gøre godt for? Hvorfor skulle alle sms'er og opkaldt pludselig registreres og deles med festivalens samarbejdspartnere?

På et møde, hvor gæsterne kunne brokke sig over dette, trådte selveste Edward Snowden ind på scenen . Eller, gjorde han nu også det. Fra scenen blev det afsløret, at det i virkeligheden var den amerikanske aktivistiske kunstgruppe The Yes Men, der stod bag.

Det hele var foregået i samarbejde med Roskilde Festival, selvfølgelig, og en lidt forpustet pressekoordinator konstaterede efterfølgende, at han nu havde fået sin første erfaring med en »selvpåført shitstorm«. Hvad gør man ikke for at sætte fokus på overvågning og beskyttelse af privatlivets fred.

Følgende spørgsmål til - og svar fra - talskvinde Christina Bilde rammer på mange måde problemstillingen ind:

Når man ser på jeres Facebook-side, er der langt flere, der beklager sig over, at nogle hunde på et internat i nærheden er blevet generet – er det ikke lidt ironisk, at hunde kan oprøre folk mere end beskyttelse af privatlivet?

»Man skal selvfølgelig ikke behandle dyr respektløst, men når det er sagt, så er der da masser af ironi i det. Men måske er det et godt billede på, hvad der optager os? Det er det nære over for det store«, lød svaret i et interview, som du kan læse i fuld længde lige her.

Så er der vist ikke mere at sige til det. Udover at den rigtige Snowden faktisk talte på festivalen dagen efter via videolink. Vi fulgte seancen sammen med it-supporteren Alex, der konstaterede, at »hvis der ikke er nogen som ved, hvor han er henne efter det her, så er han god. Virkelig god«.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

Holly eller hot eller bare lidt lunken

Nok om politik, de fleste er her jo for musikkens skyld, og et band, der især har fået opmærksomhed i år, er en gruppe amerikanere kendt i visse danske medier, vi kigger på jer, TV 2, som Red 'Holly' Chili Peppers. Ville de floppe lige så udtrykkeligt som sidst, de var her?

Det startede meget godt. Pladsen foran Orange var fyldt op under onsdagens koncert, og der blev skrålet med på udødelige linjer som 'I got your hey oh, now listen what I say, oh', men anmelderkorpset var ikke imponeret. Pinligt ringe, lavt lydniveau, slatten og uengageret forsanger, lød det.

Vores egen anmelder, Pernille Jensen, var enig med kollegaerne. Hun formulerede det sådan her:

»Det værste af det hele er, at jeg undervejs stod med en trist følelse af, at det her nok var så godt, som det kunne blive. At de måske rent faktisk prøvede at gøre det godt igen. Men selv hvis de gjorde, var det bare ikke godt nok. Og nej, de behøver ikke at komme tilbage. Heller ikke om ni år«. Læs hele anmeldelsen af Red Hot Chili Peppers til to hjerter lige her.

Pernille Jensen var helt anderledes begejstret for Tame Impalas midnatskoncert på Arena og den australske guitarhelt Courtney Barnetts eftermiddagseksplosion på Avalon. Ingen koncerter fik hende dog til at lade alle seks hjerter gå i rødt.

Det gjorde kun Kim Skotte, og det endda to gange: Til PJ Harvey og Neil Young. Det var store forventninger, der blev indfriet, for Politikens veteran-anmelder havde godt nok også glædet sig til at gense Neil Young, som han har fulgt hele livet.

Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

Selv om Kim Skotte var ene om at uddele fuldt hus, var han ikke ene om at være begejstret. Anmelder Lucia Odoom var især glad for Skepta og Miike Snow, mens musikredaktør og -anmelder Simon Lund ikke kunne finde noget som helst at kritisere ved Anderson .Paaks koncert. Og han var på røven over Vince Staples og de gamle helte i New Order.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

Nu vi taler New Order: Und dig selv at læse dette interview med Bernard Sumner, foretaget bag Arena-scenen før koncerten. Der var sat ti minutter af, men som den høflige brite, han er, kunne frontmanden i det legendariske band ikke dy sig for at tale noget længere. Eksempelvis om at teste 24-25 forskellige synthesizere for at finde den rigtige lyd til et nummer.

Når man læser alle anmeldelser, og vi har begået knap 40 af dem i alt, er det tankevækkende, at mange af navnene på Orange ligger og roder rundt på de ok-men-ikke-så-prangende fire hjerter. Det gælder Macklemore & Ryan Lewis, det gælder , det gælder Scarlet Pleasure, og det gælder LCD Soundsystem. Hvis Orange-koncerterne endda når helt op på fire.

The Last Shadow Puppets fik blot to, Dizzy Mizz Lizzy fik tre og det samme gjorde åbningskoncerten med Damon Albarn i front, den stort anlagte koncert med syriske musikere samt gæster fra Africa Express-projektet.

Som Kim Skotte skrev: Det var i sagens natur ikke den mest helstøbte koncert. »Lidt i øst og vest, men dog mest i mellemøst!«.

Fyldte broer og klippede armbånd

Lidt i øst og lidt i vest findes også campingarealet på Roskilde, og midt imellem disse to områder forefindes en bro, som de fleste festivalgæster begiver sig over en del gange i løbet af festivalen. I år var der i optaktsdagene kaos på broen, fordi der var musik på en scene både på den ene og den anden side. Heldigvis kom ingen til skade.

Campingområdet er også stedet, hvor der i festens natur bliver indtaget en håndfuld rusmidler. Mest nok alkohol, men også stoffer, og det er ikke altid, de indeholder helt det, man tror. Da vi testede en række festivalgæsters stoffer, viste det sig, at en festivalgæsts kodein rent faktisk var ritalin.

»Jeg troede, at det ville give en downer, men ritalin er jo en upper«, lød reaktionen fra den overraskede gæst. Der dog tilføjede, at han nok ville tage stoffet alligevel. Selv om flere eksperter anbefaler at give gæsterne mulighed for at teste stoffer, afviser Roskilde Festivalen dog at tilbyde den slags. I stedet bør folk helt lade være, lyder det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Jonas Pröschold

De fleste burde nok også lade være med at ryge, i hvert fald hvis du spurgte deres forældre. Da vi talte om rygning på festivalen med folk på campingområdet, ville ingen have deres navn i avisen, fordi festivalens mødre og fædre helst ikke må vide, hvor mange kartoner, der bliver indtaget ude i friheden. Til gengæld vil festivalgæsterne gerne sms'e med mor og far. De vil også gerne løbe nøgenløb. Vi ved, du siger, du er ligeglad, men vi ved også, at du gerne vil se det. Så det er her. I super slow.

Pantsamlerne var sidste år på dagsordenen, fordi de stod i køer i mange, mange timer i direkte sol for at indkassere pant for deres indsamlede krus, dåser og diverse. I år var der kommet en række nye tiltag, der skulle forbedre forholdene, men det havde ikke hjulpet det store, mente flere pantsamlere. Hvilket fik en teamleder i en af de nye superpantboder til er slå fast:

»Mange brokker sig for at trække en ekstra krone hjem. De lever jo af det her«.

Nogle fik svært ved at leve af det, da politiet gennemførte en razzia og afslørede mindst 28 pantsamlere i at have falske armbånd på. Så var det ud af pladsen.

Mennesker på Roskilde

Kernen i festivalen er alt det, der sker imellem de 130.000 individer samlet derude på dyrskuepladsen, alt det, som ikke nødvendigvis har noget med musik eller events at gøre. Som bare opstår, fordi mange mennesker er samlet, og så tænker de og taler og agerer med hinanden. Men hvordan indfanger man det?

Fotograf Melissa Kühn Hjerrild kiggede på menneskene gennem sin linse og så en savanne med mærkelige dyr.

Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Martha Cooper, en amerikansk kvinde på 73 år og lidt af en legende inden for graffitimiljøet, pilede rundt på festivalen i år og kiggede på mennesker, og der var særligt én Roskilde-tradition, hun betragtede med undren:

»Der er så mange, der står og sidder og tisser alle steder. Hvorfor går de ikke på toilettet«, spurgte hun, da vi mødte hende i graffitizone.

En gruppe konsulenter fra Deloitte, der var på rundtur på den vilde, vilde festival, undrede sig over, at de ikke måtte komme op på Orange Scene. Og de mange festivalgæster, vi portrættede på vores Instagram-profil, delte deres tanker og syn på det meste med os igennem festivalen. Som veninderne Emma og Katrine, der tør alt muligt, når de er sammen.

»Hvis vi ikke havde mødt hinanden, var vi aldrig taget på Roskilde«, siger de.

Vi er alle Toke

Savner du stadig Roskilde og følelsen af at være udendørs, af hele tiden at være på vej til en koncert eller en kø eller en fest, så er der kun ét at gøre: Læs denne fortælling om Toke, der festede i 24 timer med en båndoptager om halsen uden at tænke på, at der skulle komme andet ud af det end netop det, en fest. Af og til gik båndoptageren ud, nogle gange fik han skiftet batteri, andet måtte rekonstrueres efterfølgende. Toke rapper, drikker, bliver væk fra vennerne ved toilettet, er rådvild, da der ikke er flere øl, skifter til varmere tøj, da aftenen falder på, og har fritflydende samtaler om alting og det hele med sine gode venner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild

Da Toke langt ud på morgenstunden går i seng for at sove, siger han godnat til diktafonen sådan her:

»Jeg ligger i mit lille enmands-popup-telt og har fucking ondt i røven, fordi jeg hoppede ned i nogle skraldespande før«.

Sådan kan det jo gå.

Godt kæmpet allesammen, trods regn og blæst. Tak fordi I læste med, og vi ses næste år.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden