Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
RØG. Sådan ser tobaksboderne ud på årets Roskilde Festival. Boder, som festivalen tjener millioner af kroner på. Vidensråd for Forebyggelse langer ud efter Roskilde Festival og opfordrer til, at den dropper salg af tobak. Det bliver svært at dæmme op for rygning i praksis, mener festivalrygere, der ser rygningsom en vigtig del af festivalstemningen, lyder argumentet.
Foto: Thomas Borberg

RØG. Sådan ser tobaksboderne ud på årets Roskilde Festival. Boder, som festivalen tjener millioner af kroner på. Vidensråd for Forebyggelse langer ud efter Roskilde Festival og opfordrer til, at den dropper salg af tobak. Det bliver svært at dæmme op for rygning i praksis, mener festivalrygere, der ser rygningsom en vigtig del af festivalstemningen, lyder argumentet.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det lyder jo forfærdeligt at sige, men rygning på Roskilde Festival binder folk sammen«

Festivalrygere er uenige i forebyggelsesråds kritik af rygepolitikken på Roskilde.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tobaksindustrien har vide rammer for at skabe nye rygere på Roskilde Festival. For vide rammer. Derfor bør festivalen tage ansvar for særligt de unges helbred og helt afstå fra at sælge cigaretter.

Sådan lyder budskabet fra formanden for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk. I et debatindlæg bragt i Politiken i dag, pointerer han, at mange unge ser rygning som normen på Roskilde Festival og automatisk »kæder fest, musik og rygning sammen«.

Men en røgfri Roskilde Festival er helt urealistisk og en uhensigtsmæssig indgriben i festivalgæsternes frihed, mener flere unge festivalrygere, som Politiken har talt med.

Én af dem er 21-årige L, der ønsker at være anonym. Selvom hun har røget fast i tre år, ved hendes forældre det ikke. Og det skal de heller ikke.

Politiken møder hende i en lille camp i Vest-området. L og hendes fem veninder sidder i en lille cirkel af campingstole. Der bliver røget cigaretter og en kold Faxe Kondi går på runde. Omkring cirklen er alting muddersmattet og vådt efter formidagens heftige regnskyl. Festivaltrætheden er begyndt at sætte ind.

Festival sætter skub i rygetrangen

De seks kvinder i lejren er mellem 20 og 22 år og allesammen rygere.

»Nogle fast, andre til fest«, som de selv formulerer det.

Selv om de alle seks var begyndt at ryge inden, de var på festival første gang, er der ingen tvivl om, at Roskilde Festival sætter skub i rygetrangen.

Normalt ryger L cirka en pakke cigaretter om ugen. Når hun er på Roskilde Festival stiger tallet til godt en pakke om dagen.

I 2009 gennemførte Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet en undersøgelse på Roskilde Festival som viste, at 9 procent af dem, som aldrig har røget før, debuterer som rygere, mens de er på festival.

24 procent af de festivalgæster, som er holdt op med at ryge og ikke har røget i de foregående 12 måneder, falder for cigaretterne igen, når de er på festival.

De tal overrasker ikke l. Faktisk er det »fuldt forståeligt«, at så mange unge mennesker begynder at ryge på Roskilde Festival, mener hun:

»Man er jo konstant udenfor, man er hele tiden lidt fuld og man sidder og hygger sig med sine venner. En festival lægger bare op til cigaretter. Og så er man jo langt væk fra forældre og andre, som kan holde øje med én. Her også lidt den der devise med, at hvad der sker på Roskilde, bliver på Roskilde«.

Etisk uansvarligt

I en artikel i februar i år afslørede Politiken, hvordan Roskilde Festival tjener store millionbeløb på lukrative aftaler med tobaksfirmaer, der betaler store summer for at have eneret på at sælge tobak på festivalen.

Det mødte kritik fra blandt andre direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard, der kaldte det »på kanten af det etisk forsvarlige« og opfordrede festivalen til helt at stoppe med at sælge tobak.

Festivalen forsvarede sig med, at Roskilde Festival afspejler samfundet og ikke kan gå ind og bestemme, om festivalgæster over 18 år må ryge eller ej.

»Hvad der er lovligt dér (i samfundet, red.) er også lovligt på Roskilde Festival«, lød det fra kommerciel direktør for Roskilde Festival, Lars Orlamundt.

Ikke festivalens ansvar

Selv om Roskilde Festival speeder cigaretforbruget op for de fleste rygere, mener L og de øvrige piger i lejren ikke, at festivalen har et særligt ansvar for at slå ned på rygning. Derfor er det også »fair nok«, at festivalen har aftaler med tobaksfirmaer.

»Det er klart, at Roskilde Festival hverken kan eller skal bestemme, om folk ryger. Festivalgæsterne vil jo gerne have cigaretter, så man kan ikke fortænke Roskilde i, at de sælger dem. Det er jo ligesom ude i den virkelige verden«, siger L.

Dem, der vil ryge, skal nok finde en måde at gøre det på, ligemeget hvad

L's veninde, der også ønsker at være anonym, supplerer:

»Jeg synes dog, at Roskilde Festival burde gøre endnu mere ud af, at medarbejderne i tobaksvognene skal bede kunder om ID. Egentlig skal man jo være 18 år for at købe cigaretter, men man bliver aldrig tjekket. Jeg er aldrig blevet spurgt. Selv er jeg kun festryger, men jeg ryger markant mere på Roskilde Festival. Her ryger jeg jo også, når jeg er ædru, og det gør jeg ikke normalt«.

Faxe Kondien er blevet byttet ud med en kold dåsecola, der går på omgang. Lige nu virker det »ret uoverskueligt« at skulle drikke flere øl, bedyrer kvinderne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men cigaretterne er svære at undvære. Kvinderne i lejren køber sjældent cigaretter på festivalpladsen. Det er for dyrt, så de har kartoner med hjemme fra.

Men hvis Roskilde Festival droppede at sælge cigaretter, som Vidensråd for Forebyggelse og Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, ville folk ryge ligeså meget alligevel, mener de. Desuden vil det »ødelægge en del af festivaloplevelsen, påpeger én:

»Det bliver svært, nærmest umuligt, for Roskilde Festival at dæmme op for rygning og kontrollere det. Desuden tror jeg, mange festivalgæster ville blive rigtig sure. Og dem, der vil ryge, skal nok finde en måde at gøre det på, lige meget hvad«, siger hun.

Ryger: En smuk, men urealistisk idé

Under en lille, hvid pavillon beklædt med kulørter sidder to veninder. Egentlig er de 12 kvinder i deres camp. Men resten sover. Eller er ude efter mad.

Klokken har lige passeret 12, og den ene af kvinderne er i gang med én af dagens første cigaretter. Hun er 22 år, har røget fast i fem år og ønsker at være anonym. Det er forældrenes fordømmelse, som afskrækker hende fra at stå frem med navn og billede. Vi kalder hende P.

P synes, det er »en smuk idé« at Roskilde Festival skulle være røgfri.

»Men det kommer ikke til at ske. Folk vil altid finde en anden måde at ryge på. Forestil dig, at man ikke måtte ryge på festivalpladsen, eller måske kun i områder. Det ville give en helt anden stemning«, siger hun.

Når P er på Roskilde Festival, ryger hun cirka en pakke cigaretter om dagen. Det er omkring dobbelt så mange cigaretter, som hun ville ryge på en normal dag.

»Det lyder jo forfærdeligt at sige, men rygning på Roskilde Festival binder folk sammen. Der er et særligt fællesskab her, som bare lægger op til rygning. Jeg er ikke overrasket over, at 9 procent af rygerne debuterer på Roskilde. Det er oplagt sted at begynde at ryge«, siger hun.

Ikke-ryger: En del af oplevelsen

P's veninde Amalie er én af de eneste ikke-rygere i lejren. Selv om hun »glæder sig til at komme væk fra røgen«, når festivalen er forbi, er cigaretterne alligevel en vigtig social del af festival-ånden, som hun ikke ville være foruden.

»Det lyder jo helt skørt, men på en måde ville jeg synes, det var irriterende, hvis Roskilde Festival stoppede salg af cigaretter eller kun tilbød rygning på bestemte områder. Så ville jeg være meget mere alene meget af tiden, fordi jeg netop ikke ryger, og der ville komme meget mere opbrud i folk hele tiden«, siger Amalie.

P er enig. Desuden mener hun, at Roskilde Festival er sig sit »rygningsansvar« bevidst. Festivalen skal ikke agere løftet pegefinger eller bestemme over festivalgæsternes frihed, mener hun.

»Selvfølgelig skal Roskilde tage rygning alvorligt, men hvad ville så være det næste? Skulle festivalen så pludselig også til at bestemme, hvor meget øl gæsterne må drikke, og hvor vi må pisse henne? Desuden er deres tobaksboder jo meget anonyme, så jeg synes ikke, festivalen ansporer til rygning som sådan«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

P's talestrøm bliver afbrudt af et anlæg i nærheden, der spiller Far til Fire-slageren 'Det er sommer, det er sol og det er søndag'. Ikke ligefrem i overensstemmelse med den våde virkelighed omkring os i vest-campingområdet.

P kigger på sit ur.

»Ej, for fanden, jeg kommer aldrig afsted til den familiefest. Der er tre timer til, jeg skal være der«, udbryder hun.

»Nu skal jeg pludselig være civiliseret. Have rent tøj på«, sukker P og synker endnu længere ned i campingstolen. Og tænder en ny cigaret.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden