»Vi er en by på 130.000 mennesker. Vi har de problemer, man også har i resten af samfundet,« siger Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde.
Arkivfoto:: Thomas Borberg

»Vi er en by på 130.000 mennesker. Vi har de problemer, man også har i resten af samfundet,« siger Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde.

Roskilde Festival

Roskilde uden samtykke: »Én krænkelse er én for meget, men jeg vil gerne understrege, at Roskilde Festival er et trygt sted«

Politiken har sat fokus på overgreb på Roskilde Festival. Talskvinde Christina Bilde vil ikke love en kampagne, men lover at tage problemet alvorligt.

Roskilde Festival

I Politiken har flere kvinder fortalt om at blive udsat for seksuelle overgreb og voldtægt på Roskilde Festival. I år var der frem til lørdag formiddag seks anmeldte voldtægter på festivalen. Hvad er din reaktion på det?

»Det er seks voldtægter for meget for det første. Og så ved jeg fra politiet, at der i årets anmeldte sager var tale om kontaktvoldtægter, hvor man kender gerningsmanden. Det er seks overgreb for meget, men det er også seks overgreb, som man kender fra samfundet generelt«.

Tager I problemet med seksuelle overgreb og voldtægter på festivalen alvorligt nok?

»Man kan altid diskutere, hvor alvorligt alvorligt nok er. Det første, vi gør, er, at vi sikrer os, at vi tager os af dem, der anmelder det. Det er meget vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at de får en ordentlig behandling. Desuden tænker vi også på det som en udfordring, som vi deler med samfundet. Vi spørger også os selv: Hvordan kan vi arbejde endnu mere med det? Det er noget af det, vi er ved at finde ud af og også bruger vores samarbejdspartnere på pladsen såsom Everyday sexism til at finde ud af«.

Hvad gør I konkret i dag præventivt – og efter det sker?

»Sikkerheden har altid været ret høj på Roskilde. Vi har socialworkers og psykologer på pladsen, som er vant til at arbejde med folk, der har været udsat for noget ubehageligt«.

En af kvinderne, vi talte med, som blev udsat for gruppevoldtægt, blev mødt af et politi, som beskyldte hende for at anmelde den for at få opmærksomhed. Det er ikke noget nyt, at politiet har problemer med at håndtere voldtægtsofre kompetent. Gør I nok for at være med til ruste, oplyse og påvirke politiet til at gøre en bedre indsats, end de gør i dag?

»Vi har i hvert fald et meget tæt samarbejde mellem politiet og vores beredskab. Vi udveksler erfaringer hele tiden, også i forhold til at håndtere overgreb. Der et ikke min oplevelse, at politiet ikke tager henvendelserne alvorligt«.

Når du så hører en kvinde fortælle, at mødet med politiet var lige så slemt som den gruppevoldtægt, hun blev udsat for på Roskilde Festival, giver det ikke overvejelser om, hvorvidt I er gode nok til at understrege alvoren over for politiet?

»Vi tager os af ofrene, indtil de møder politiet. Hvis vi hører om sådan noget, er det først og fremmest politiet selv, der skal se på, hvordan de modtager ofrene. På vores beredskabs- og stabsmøder kan vi i fællesskab drøfte, hvordan tager vi os af de mennesker. Men vi bliver nødt til at fokusere på det, vi kan gøre«.

Center for Seksuelle Overgeb, der hvert år oplever en stigning i henvendelser under Roskilde, efterlyser at være til stede på festivalen og hjælpe, for eksempel i form af et telt på pladsen eller medarbejdere i samaritteltene?

»Vi har ikke været i dialog med dem. I teltene er der særlige rum, hvor man kan tage sig af folk, der har oplevet noget voldsomt, og vores beredskab har allerede faglighed til det. Det betyder ikke, at vi ikke også kan arbejde med centret. Det kunne være en vej at gå nu«.

Der har været forslag om, at man, allerede når man køber en festivalbillet, skal svare på spørgsmål om seksuelle overgreb. Er det et muligt præventivt redskab?

»På baggrund af det arbejde, vi allerede gør, er vores overvejelser, at det giver mest mening hvis det overordnet handler om respekt for hinandens grænser. Det gælder helt generelt og ikke kun for seksuelle overgreb«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor ikke være specifik om seksuelle overgreb og voldtægt? I jeres egen adfærdsundersøgelse ’Take Care’ er seksuelle overgreb og sexisme det område, jeres deltagere opfatter som det største problem ...

»Vores vurdering og erfaring hidtil er, at det ikke er i form af en kampagne, men i form af mere dialog, at vi skal gøre noget ved dette. For eksempel ved at lave debatter og talks på pladsen. Dermed være ikke sagt, at en kampagne ikke også kunne være en idé. Det evaluerer vi hele tiden«.

Når du siger, at en kampagne ikke virker, hvad baserer du det så på?

»Vi har gode erfaringer med dialogen i andre sammenhænge. Vi er en by på 130.000 mennesker. Vi har de problemer, man også har i resten af samfundet. Det er ikke altid, det virker, hvis vi kun har en kampagne på Roskilde. Vi kan også påvirke en kultur, når vi taler ind i en anden sammenhæng. Gennemsnitsalderen på Roskilde er 24 år. Folk ved som hovedregel godt, hvordan man skal opføre sig. Men nogle gange opstår der en modstand, hvis vi kommunikerer noget, der virker som en løftet pegefinger«.

Du siger, at man skal passe på med en løftet pegefinger. Er det ikke vigtigere at være bange for, at man ikke tager de mennesker, der hvert år bliver udsat for overgreb, alvorligt nok?

»Jeg siger ikke, at vi ikke skal have en kampagne. Men det er en overvejelse af, hvordan den kampagne skal være. Vore oplevelser er, at det virker bedre med samtale i stedet for at have pointerne skrevet på en billet«.

Sveriges største musikfestival, Bråvalla, har aflyst næste års festival på grund af seksuelle overgreb og voldtægt. Hvad er din reaktion på det?

»Jeg kender ikke Bråvalla tilstrækkeligt, men det må være virkelig alvorligt, når de angiver det som grund til at lukke en festival. Jeg vil gerne understrege, at Roskilde Festival er et trygt sted. Én krænkelse er én for meget, men sådan som vi er, giver det meget mere mening, at vi prøver at tale ind i et fællesskab og dermed skabe forandring ved at skubbe til en forståelse om lige netop samtykke«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når nu Roskilde Festival har alle de risikofaktorer, som spiller ind i forhold til voldtægter og overgreb, altså kombinationen af alkohol, musik og unge mennesker, burde I så ikke gøre noget mere for at forhindre, at de her situationer opstår?

»Jeg oplever slet ikke, at vi ikke tager det ansvar. Vi har gennem de seneste tre år sat fokus på det også ved at understøtte initiativer uden for Roskilde Festival.Vi arbejder allerede aktivt med at blive klogere på, hvad der kan gøres. Så dermed være ikke sagt, at vi ikke kan gøre det anderledes eller blive klogere år for år. Der er ikke nogen her, der tænker, at så har vi klappet den af«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce