0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Simon Fals
Foto: Simon Fals

Bonsoir. På blot et år har Sabastian Desurmont (venstre) og Habib Raden skabt et solidt følge til deres lille franske kældercafé Frenchy, hvor de serverer fransk brunch, crêpes, gode kager og fransk limonade.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets Café oser af parisisk charme

Ibyen-prisen som Årets Cafe går til den hyggelige franske kældercafé Frenchy.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mens det nye nordiske køkken går sin sejrsgang verden over, har de franske fornemmelser åbenbart stadigvæk godt fat i københavnerne.

For i et undseeligt, men autentisk indbydende lokale i Hyskenstræde trækker den ærkefranske kældercafé Frenchy fulde huse til noget så gammeldags som brasserieklassikere À la quiche lorraine, croque monsieur og en allerede berygtet fransk brunchtallerken med både crêpes og croissanter.

Da vi en halvkedelig hverdagsformiddag kan overraske de to ejere med prisen som Årets Café 2013, er langt de fleste af Frenchys 22 siddepladser da også allerede besat.

STEM: Ibyen-prisen 2013Parisisk brasseriestemning »Jeg tror, de siger, vi har vundet prisen som årets café« oversætter Habib Raden smilende og lettere betuttet til partneren Sabastian Desurmont, for ingen af de to franskmænd taler noget videre dansk.

Habib Raden var egentlig advokat, men under en rejse rundt omkring i verden, kom han til Danmark for tre år siden og forelskede sig i København.

Halvandet år senere fik han selskab af Sabastian Desurmont, der er tidligere hotelejer i det nordlige Frankrig, og for et år siden åbnede de deres hjertebarn i det centrale København.

»Visionen var at lave en ærketypisk fransk familiebistro, som vi selv kender dem fra visse dele af Paris«, fortæller Habib Raden i en dyrebar pause fra at jonglere med café au lait’er og brunchtallerkener, mens kollegaen trækker sig tilbage til sin faste plads i køkkenet.

»Et af de her helt små steder, hvor hele nabolaget finder sammen – ’hyggeligt’, som I kalder det«.

Franske klassikere går aldrig af mode
Med Frenchy har de tilsyneladende ikke ramt helt ved siden af. Tidligere på året fik Frenchy og deres velsmagende og bundærlige udvalg af gode kager, franske limonader og charcuteri topkarakteren på seks kopper i Ibyens Cafékontrol, og cafeen har allerede et solidt følge af stamgæster, der denne dag deler ivrigt ud af gode råd til det overskuelige menukort.

LÆS ARTIKEL

»Jeg tror bare, folk er rigtig glade for simpel fransk mad, lavet af friske råvarer og til rimelige priser«, forklarer Habib Raden.

Annonce

Og selv om restaurationsverdenen for tiden falder i svime over emulsioner og madalkymi, går klassisk fransk ikke sådan lige af mode, mener han.»Jeg rejser ofte til Paris, og selv restauranterne dernede lader sig inspirere af det nye nordiske køkken. Men vi konkurrerer jo ikke med den slags steder. Vi er et brasserie, hvor man kan få fransk street-food til billige penge«, siger han og forklarer, at de egentlig hellere vil snuppe kunderne fra fastfoodsteder som McDonald’s.

Fransk med yndig dansk accent

Men det er ikke kun de franske fristelser på tallerkenerne, der lokker københavnerne. Langborde, yndige små røde taburetter og trikoloren tilfører det helt rigtige præg til det lille lokale, og så er betjeningen heller ikke helt uvæsentlig, mener Habib Raden. »Vi er virkelig meget franske, og det tror jeg godt, folk kan lide. Vi taler jo ikke dansk og prøver at tage imod ordrer på fransk. Det er sjovt – vi får faktisk ret mange frankofile gæster, som prøver at bestille på fransk og elsker at tale sproget med os. Men danskerne er heldigvis virkelig gode til det. Franskmænd taler jo ikke engang engelsk, men her tror jeg helt ærligt, at en tredjedel kan forstå en smule fransk. Og en del taler det også stort set perfekt. Med en meget smuk dansk accent selvfølgelig«. Lavede alt selv De første par måneder efter åbningen, hvor Frenchy endnu var gemt bag stilladsarbejde, var københavnernes frankofile tilbøjeligheder ellers ikke helt så tydelige. »Vi lavede alt selv og sov næsten, ikke mens vi lagde gulv, lavede køkken og malede. Og vi var meget entusiastiske omkring projektet, så det var lidt hårdt i starten, hvor der ikke kom ret mange mennesker. Men i dag går det meget bedre, end vi turde håbe på. Det er lidt som en drøm«, fortæller Habib Raden. Og så er det en stor ekstra fjer i hatten, at Ibyens læsere har valgt at pege på Frenchy som Årets Café, mener han. »Det betyder utrolig meget. Vi har været rigtig glade for vores gode anmeldelser, men det betyder mere, at vores kunder også er så glade for at komme her. Det er den største tilfredsstillelse, og det gør bare, at alt vores arbejde ikke har været forgæves«.
Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?