Foto: THOMAS BORBERG
Nyt om mad

Kalk i vandet koster millioner

Ud over arbejde, irritation og kemikalier koster belægninger fra kalken i vores vand samfundet mange tabte kroner.

Nyt om mad

Dryppende haner, løbende toiletter og belægninger i elkogere, vandrør og varmtvandsbeholdere. Kalken er særligt i det østlige Danmark en syndig ingrediens i det postevand, vi lukker ud af haner og brusehoveder. Der er ikke noget sundhedsskadeligt ved det høje indhold af kalk, understreger fagfolk, men de hvide flager sætter sig i rør og installationer, ligesom de begrænser levetiden af eksempelvis vaskemaskiner og toiletter.

Derudover bruges der kemikalier til at komme tilkalkningen til livs, så også miljømæssigt vil der være store fordele ved blødere vand, fremhæver Martin Rygaard.

Jordlag gør forskellen

Det er særligt det østlige Danmark, der har hårdt og kalkholdigt vand. Men også de tættest befolkede områder i Jylland og på Fyn har hårdere vand end gennemsnittet. Ifølge drikkevandsbekendtgørelsen, der opstiller kvalitetskrav til postevandet, bør vandet have en hårdhed på mellem 5 og 30 hårdhedsgrader (hD). I hovedstadsområdet ligger niveauet i snit på omkring 20 hD, men i vestegnskommuner er niveauet faktisk over de anbefalede 30 hD, viser tal fra Geus. I praksis betyder det, at borgere i det østlige Danmark skal bruge mere sæbe og rengøringsmiddel end vestjyder. Det danske postevand hentes op af tusindvis af forskellige vandværker rundt omkring i landet. Forskellen i kalkindholdet skyldes de jordlag, som grundvandet trænger igennem, og i den østlige del af Danmark hentes vandet fra meget kalkholdige grundvandsmagasiner.Svenskere og tyskere fjerner kalken

Martin Rygaard fra DTU fortæller, at lande omkring os i udgangspunktet har lige så kalkholdigt vand, men når det kommer ud af hanerne hos skåningene og tyskerne, er det meget blødere.

Årsagen er, at staten her har besluttet at indsætte blødgøringsanlæg ved kilden. »Det hårde vand, vi accepterer i eksempelvis København, accepterer man ikke andre steder. Argumentationen er blandt andet besparelser, fordi der er færre kalkudfældninger, ligesom miljøet skånes for kemikalier«, siger Martin Rygaard.

Energiselskab søger fælles løsning Københavns Energi, der leverer drikkevand til over en million danskere, er begyndt at arbejde hen imod en lignende løsning herhjemme. Selskabet har taget initiativ til at samle landets andre store vandforsyninger for derved at sætte skub i kampen mod kalken ved kilden.

Produktchef Jens Andersen fra Københavns Energi fortæller, at staten tidligere har været meget skeptisk over for at pille ved grundvandets kalkindhold. »På grund af den store fokus på klimaforandringer og energiminimering er det på tide at tage bolden op igen. Vi vil prøve at få kalken ud af vandet, for det ser ud til miljømæssigt og energimæssigt at være den bedste løsning«, siger han.

Se på din elkedel Et billede på de tilsyneladende store fordele ved at blødgøre vandet finder Jens Andersen i en elkedel. Her sætter kalken sig på varmelegemerne, og det tager længere tid og mere el at varme vand op, indtil elkedlen afkalkes. »Det vil man undgå med blødere vand, og på samme måde vil man ikke få kalkaflejringer i rørene, og vandet vil ikke møde samme modstand. Derfor sparer man energi ved blødere vand«, siger Københavns Energis produktchef. Han understreger, at der, i samarbejde med kommunerne, skal et større analysearbejde til, før danskerne kan begynde at nyde godt af blødere vand. Indtil den dag er det op til forbrugerne selv at opsøge løsninger, der kan minimere generne ved det kalkholdige vand.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce