0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Havregryn giver kraft - ikke kræft

Årets fødevare-and. Sådan betegnes historien om, at havregryn er kræftfremkaldende. Vi fejlinformeres for ofte om skadelige fødevarer, mener eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 CAMILLA STEPHAN
Foto: CAMILLA STEPHAN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Børsen omtalte en ny version af bogen ’Hvad er det, du spiser?’ og forfatteren Ane Bodil Søgaard for, at »der tilsyneladende er en helt overset kræftrisiko ved at spise havregryn«.

Forklaringen skulle ligge i, at der i produktionen af havregryn dannes det kræftfremkaldende stof akrylamid.

Forsvindende lille risiko
Men nyheden viste sig at være en forsinket, om end utilsigtet aprilsnar. Fødevareforskere fik travlt med at fjerne cancerstemplet på havregrynspakkerne: En forsvindende del af indtaget af akrylamid kommer fra morgenmadsprodukter. Ja, og det er i øvrigt kun bevist, at akrylamid er kræftfremkaldende for dyr, lød det i kor fra eksperterne.

»Det er første gang, jeg nogensinde har været med til at gå ud med et decideret dementi. Da jeg hørte historien, tænkte jeg – åh nej – hvis det her hindrer nogen i at spise havregryn, er det meget, meget skidt. Man kan dårligt vælge noget, der er sundere at spise«, siger Anja Olsen, forsker i sammenhængen mellem kost og kræft i Kræftens Bekæmpelse. Selv munden og pennen bag påstanden trak den konstruerede sandhed tilbage.

Misforstået og fejlciteret
»At havre pludselig skulle være forfærdeligt kræftfremkaldende, det er en and. Og det er grusomt, hvis nogen holder op med at spise havregryn af den grund«, siger Ane Bodil Søgaard, der føler sig misforstået og fejlciteret.

I Børsen blev hun præsenteret som en fødevareforsker, der rådgiver fødevareministeren. I realiteten er hun en 66-årig pensioneret forsker med et økologisk landbrug. Fire-fem gange om året er hun til møder i Det Rådgivende Fødevareudvalg under Familie- og Forbrugerministeriet.

Konsekvensen er, at danskerne ryster på hovedet over selv troværdige informationer om madens sunde og usunde sider, siger han.

Lyt til officielle udmeldinger

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden