SOVSEFRI. Den klassiske flæskesteg behøver ikke sejle i sovs, men kan som her serveres med rodfrugter.

SOVSEFRI. Den klassiske flæskesteg behøver ikke sejle i sovs, men kan som her serveres med rodfrugter.

Nyt om mad

Opskrifter: Svinekød er smagen af barndom

Unge vælger svinekødet fra, når de flytter hjemmefra - men køber det igen, når de selv får børn. Ny kogebog om nordisk mad giver nemme opskrifter på grisen, for den spiller stadig en hovedrolle i den gedigne hverdagsmad.

Nyt om mad

Det er noget af et paradoks. Når man spørger folk, om de vil have svinekød, siger mange nej. Men får de muligheden for at sætte tænderne i en klassisk ret med svin, f.eks. en duftende sprødstegt kamsteg, vil de alligevel gerne smage – bare denne ene gang.

NYHEDSBREV Tilmeld dig MAD's nyhedsbrev og bliv opdateret om vin, gastronomi og gode tilbud hver torsdag

»Jeg oplever det ude i kantinerne. Svinekød har et dårligt ry, men når først retterne står på bordet, bliver de spist, for det minder jo om vores barndom og mormor. Det er det, svinekød kan«, siger kokken Trine Hahnemann.

Hun ejer firmaet Hahnemanns Køkken, der driver en række kantiner, men er også forfatter til flere kogebøger. Den seneste, ’Nem nordisk mad’, udkom i denne uge, og det er herfra, at opskrifterne med svinekød på disse sider stammer.

Grisen fører over kylling
»Vi er et svinekødsland, og hvis man vil fange almindelige forbrugere med hverdagsretter, de gerne vil spise, så må man bruge råvarer, de kender«, siger Trine Hahnemann.

Hos Landbrug & Fødevarer, landbrugets brancheorganisation, fortæller chefkonsulent Grethe Andersen, at det er svært at opgøre danskernes samlede svinekødsforbrug helt præcist i kilo, men at indtaget ligger nogenlunde stabilt med en svagt faldende tendens.

Undersøgelser viser, at 40 procent af det ferske kød, vi lægger i indkøbskurven, er fra svin. Dermed ligger grisen stadig foran både okse og kylling. Og Grethe Andersen peger på, at alderen har en betydning for, hvor meget svin vi spiser.



»Unge, der flytter hjemmefra, siger tit, at ’det skal jeg ikke lave så meget af; det har jeg fået nok af derhjemme’. Men når de selv får børn, vender mange tilbage til de traditionelle retter«, siger hun.

Trine Hahnemann mener, at debatten om svins velfærd eller mangel på samme også spiller ind på vores syn på kødet.

Selv vælger hun af sundheds-, miljø- og smagsmæssige grunde altid frilands- eller økologisk svin og mener, at de fleste kan få råd til det ved at spise mindre kød og mere grønt.

»Men den enkelte må selv tage stilling, og når man står med skrigende børn i supermarkedet, ender mange med at lade svinekødet være. Det er rigtig ærgerligt«, synes hun.

Sprængt kød er bæredygtigt

Efter hendes mening er svin nemlig perfekt at forvandle til nem hverdagsmad. »Det er supergodt til marinering og krydderier. Det smager godt med alt. F.eks. chili og andre stærke ting; man kan bare eksperimentere med at putte krydderier i olie og så lade kødet trække natten over«, foreslår Hahnemann.

LÆS OGSÅ Andre gode ledsagere og smagsgivere, der klæder svinekød, er æble, rodfrugter og estragon. Og når foråret kommer: ærter, spidskål og asparges. Svinefars er også nemt at gå til, gerne blandet med andre typer kød, og så vil Trine Hahnemann gerne slå et slag for sprængt kød. Det er ikke så svært, som det lyder, faktisk handler det bare om at koge en sukkersaltlage og lade kødet trække. »Og det er bæredygtig mad, for når det smager af meget, kan man nøjes med at spise mindre. Det er ligesom bacon, der giver meget smag i små portioner, f.eks. som drys på en bønnesalat«.







Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden