Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskrifter: Tak for blomsten, Hyldemor!

Sæsonen for hyldeblomst er kort, men næsten magisk. Det gælder om at høste blomsterne nu og så hælde på flaske og glas til vinteren.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I gamle dage, da vi endnu troede på aser og jætter, mente man, at kærlighedsgudinden Freja boede i hylden og skærmede mod det onde. Man kunne ikke drømme om at fælde en hyld i nærheden af huset uden at plante en ny, og når man høstede fra træet, takkede man Hyldemor.

I dag har vi et mindre ærbødigt forhold til hylden. Men alligevel, på samme måde som med stenbiderrogn og asparges, er der også noget nærmest magisk over det, når hyldeblomsterne er i sæson. Vi har dem i kort tid, så det er bare med at få stoppet så mange som muligt på glas og flasker, så vi kan hive dem frem til vinter og blive mindet om, at de grå dage ikke varer evigt.

Der er masser af hyld rundtomkring i byens parker, og langt de fleste steder må du plukke og bruge det privat, så længe det foregår med respekt. Det vil sige, at du kun tager, hvad du har brug for, og plukker sporadisk, så du ikke komplet lænser et sted.

Når du så står der med hænderne fulde af hyldeblomster, har du her fire forslag til, hvordan du kan bruge dem til at nyde lige her og nu og til at gemme.

Koncentreret hyldeblomstsaft

Eva H. Tram
Foto: Eva H. Tram

Eton mess med hyldeblomst

Eva H. Tram
Foto: Eva H. Tram

Friterede hyldeblomstskærme

Eva H. Tram
Foto: Eva H. Tram

Hyldeblomsteddike og syltede hyldeblomster

Eva H. Tram
Foto: Eva H. Tram

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden