Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Asger Ladefoged
Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Juleknas: Småkager smager bedre, når de er drysset med gode minder

I årevis jagtede jeg opskriften på den perfekte ingefærsmåkage. Jagten endte, da jeg fik fingrene i min mands afdøde og højtelskede mormors opskriftsbog.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg har drømt om at finde opskriften på den perfekte ingefærsmåkage i årevis. Sådan en skarp, sprød småkage, der smager så meget af ingefær, at børn ville blive lidt skuffet, men stadig med sødme og smørbarhed nok til at passe til en kop eftermiddagste.

Gennem tiden har jeg fået masser af bud fra venner og bekendte, men de var aldrig helt rigtige. Ikke sprøde nok, ikke stærke nok, for store, for tynde. Indtil min mands morfar flyttede på plejehjem, og min mand fik sin mormors opskriftsbog.

Gennem et helt liv har hun skrevet sine opskrifter ned. De første opskrifter med smuk fyldepensskrift, de sidste mere hurtigt noteret med fyldepen. Og så, på en løstliggende seddel, bagsiden af en receptblok fra hendes mands konsultation: opskriften på de perfekte ingefærsmåkager! Det eneste, jeg har gjort, er at fordoble mængden af ingefær.

Det er virkelig gode ingefærkager, men de smager endnu bedre, fordi min mands højtelskede mormor, som han besøgte i alle sine ferier, på denne måde er med til vores jul, og de minder mig om, at mad er ikke bare mad, opskrifter er ikke bare opskrifter. De er historier, der fortæller, hvem vi er, og hvem der var her før os. Så husk at få noteret yndlingsopskrifter ned fra familiemedlemmer i tide. En dag er det for sent, og det er så hyggeligt at have sine yndlingsmennesker med til jul, uanset om de er levende eller døde.

Opskrift på ca. 150 stk.

200 g blødt smør

375 g melis (skriver mormoderen, jeg bruger som regel rørsukker, fordi det har en lidt mere krydret tone, men almindeligt sukker går fint an)

2 æg

1/2 kg mel

1 tsk. stødte nelliker

1 tsk. natron (og det er vigtigt at huske. Uden bliver småkagerne ikke sprøde, men nogle kedsommelige, små, tørre ingefærkiks)

4 tsk. tørret stødt ingefær (fra en pose, du har købt i år, ikke en gammel en, der lå bagest i skuffen – det smager ikke af noget)

Sådan gør du:

1

Rør smør og melis sammen. Rør æggene i og derefter de tørre ingredienser. Ælt hurtigt dejen sammen. Rul den ud i lange pølser, og læg dem på køl i mindst 5 timer, gerne natten over.

2

Skær tynde skiver, og bag dem i 7-8 minutter ved 200 grader, til de er smukt lysebrune.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden